2024. április 17., szerda

Kirabolták a brikett- és pelletgyártó műhelyt

Az anyagi kár magas, az eszmei veszteség pedig felbecsülhetetlen

Az Együtt – Fogyatékossággal Élőket Támogató Egyesület tagjainak szomorú látványban volt részük a minap, amikor beléptek a kelebiai telephelyükre. A város által használatba adott műhelyben levágták a lakatot, betörték az ajtót, az egyesület lakói által használt értékes gépeket pedig elvitték a helyiségekből, tudósít róla a Politika napilap.
– Ronto Ferenc és fia, Viktor, az egyesület tagja, az előkészítő munkákra és a munkakezdésre való felkészülés miatt körbe járták a brikett központot, mely során észlelték, hogy három helyiség ajtaja betört. Kihívták a rendőrséget, és megállapították, hogy lopás történt. Hiányoztak a pelletgyártó gép két villanymotorja, egy kompresszor, egy mérleg, egy kocsi és néhány szerszám. Mivel az eltulajdonított tárgyak értéke magas, a rendőrség büntetőfeljelentést tesz ismeretlen tettesek ellen – áll az egyesület közleményében.
A szervezet szerint az ellopott tárgyak anyagi értékét 1,25 millió dinárra becsülik. Az eszmei kár viszont amiatt nagy, mert ezen műhelyben az egyesület dolgozó tagjai és a munkaerőpiacra ki nem jutó emberek gyülekeztek. Itt lehetett olyan munkát végezni, ami jobbá tette az életüket. A műhelyben folyó munka nem az anyagi haszon megteremtésére irányult, ám ez a szerény hely lehetővé tette, hogy az egyesület tagjai a társadalom hasznos tagjának érezhessék magukat, kialakult bennük az alkotás szeretete és a társadalmi hozzájárulás érzése.
A betörés a jelek szerint a közelmúltban történt, a helyiség hátsó ajtaját betörték, a tolvajok pedig látható nyomokat hagytak maguk után. Jelenleg már csak azok a nehéz gépek vannak a műhelyben, amelyeket nem tudtak elmozdítani, viszont az elvitt eszközök miatt ezek most használhatatlanokká váltak.
A műhely a kelebiai Edvard Kardelj úton, az autóbuszforduló közelében található. Az egyesület kéri a polgárokat, hogy amennyiben bármilyen információjuk van a lopással kapcsolatban, értesítsék a rendőrséget.

Nyitókép: Illusztráció / Pixabay