2024. február 23., péntek

Megnyílt a melegedő

Idén hosszabb ideig tart nyitva

Minden évben a téli időszakban az önkormányzat kinyitja az ideiglenes melegedőt a város leghátrányosabb helyzetű polgárai számára. A fűtött menedékhely Tegnap délelőtt 10 órától fogadja felhasználóit.
– Idén előbb kezdi meg működését a melegedő, azzal a céllal, hogy hosszabb ideig használhassák a rászorulók, így több mint három hónapot fog nyitva tartani. A felhasználók a Szociális Központ igazolásával jöhetnek, ám a szervezésért és a lebonyolításért a Szabadkai Vöröskereszt a felelős. Az idei pénzforrás, melyet az önkormányzat erre a célra szánt, 870 ezer dinár, ám azt tervezzük, hogy jövőre megemeljük ezt az összeget, hogy akkor is meghosszabbíthassuk a melegedő üzemeltetési idejét – mondta el Ilija Đukanović, a városi tanács egészségügyi és szociális kérdésekkel megbízott tagja.
Az előző időszakban december 13-tól március 13-ig tartotta nyitva kapuit az ideiglenes befogadó létesítmény.
– A Vöröskereszt végzi a logisztikai szervezést és a melegedő működtetésének a lebonyolítását, mint például a szobák berendezését ágyakkal, ágyhuzatokkal és minden szükséges higiéniás eszközök biztosításával. Biztosítunk napi három étkezést és meleg italokat az egész időszak folyamán. Ahogyan az előző években, így idén is biztosítunk orvosi vizsgálatot legkevesebb két alkalommal, együttműködve a Szabadkai Egészségházzal – nyilatkozta Dr. Siniša Trajković, a Szabadkai Vöröskereszt titkára.
A melegedő befogadó képessége 10–12 fő, mennyiben szükség mutatkozik rá, még két ággyal bővíthető a kapacitás.
– A melegedőbe azok jöhetnek, akik rá vannak szorulva, és akik a szociális központtól kapnak beutalót. A szakdolgozók előzőleg felmérik a helyzetet, hogy szükség van-e az ellátásra. A tavalyi évben összesen húsz személy jogosult a melegedő adta szolgáltatásokra, akik nem egy időben használták ki a lehetőséget – mondta el lapunknak Jánosics Baráti Brigitta, a szabadkai Szociális Központ igazgatónője.
A melegedő tavaly óta a Bajnát helyi közösség épületében működik, a Braća Radić 83-as házszám alatt. A rászorulók számára egy nagy, nyolcágyas szoba áll rendelkezésre, melyhez tartozik egy televízióval ellátott társalgó helyiség, emellett egy háromágyas kisebb szoba is külön bejárattal, valamint egy teljesen felszerelt konyha és két külön, azaz férfi és női fürdőszoba higiéniás eszközökkel.

Nyitókép: Molnár Edvárd felvétele