2024. március 4., hétfő

Szabadkai diákok taroltak Szabadkán

Az ’56-os történelmi vetélkedőn 17 csapat vett részt

Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharcra való emlékezés jegyében tizenhatodik alkalommal szervezte meg a Nagy Imre Társaság szabadkai szervezete és az ’56-os Műhely Civil Szervezet az ’56-os történelmi vetélkedőt középiskolások számára. A szombaton a Városi Könyvtárban megtartott vetélkedőt Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa, a Magyar Nemzeti Tanács, a budapesti Nagy Imre Emlékház és a budapesti székhelyű Nagy Imre Társaság támogatták. Első és második helyen a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium csapatai végeztek, míg harmadikon a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium csapata. A nyertes csapat tagjai: Dudás Zsófia, Özvegy Diána és Özvegy Tamara. Az első három csapatnak összeállított könyvcsomagot Rigó Pál Zsófia, az MNT alelnöke adta át. Emellett a szervezők a vetélkedő minden résztvevőjét meginvitálták egy budapesti kirándulásra.
Idén 17, 3–3 tagú csapat jelentkezett a vetélkedőre, Vajdaság 5 településéről és 6 középiskolából, úgy gimnáziumokból, mint szakiskolákból, tudtuk meg Kudlik Zoltántól, a Nagy Imre Társaság alelnökétől és a társaság szabadkai szervezetének elnökétől. Rámutatott, a vetélkedő célja megismertetni a vajdasági diákokat az 56-os forradalom és szabadságharc főbb eseményeivel, illetve annak jugoszláv és vajdasági vonatkozásaival. Ekképpen lehet tudatosítani a fiatalokban a nemzeti ünnep lényegét, az emlékezés fontosságát, jegyezte meg Kudlik Zoltán. Sajtónyilatkozatában emlékeztetett, hogy a vetélkedő az idei évtől az MNT kiemelt gyermek- és ifjúsági versenye.
– Az évek során a verseny úgy épült fel, hogy annak van egy írásos része. Ennek első részében a diákok tesztet töltenek ki, amelyet korszerű, szórakoztató elemekkel igyekeztünk a diákok számára érdekesebbé tenni. A második rész egy esszé, a diákok ennek keretében két kérdést kapnak és bővebben kifejthetik tudásukat az adott témában, az esetek többségében a forradalom egy-egy elemét kell részletesebben bemutatniuk – részletezte Kudlik Zoltán. Mint kiderült, emellett a csapatoknak egy legfeljebb másfél perces kisfilmet is készíteniük kellett.
Az egyéb vetélkedőkhöz hasonlóan a zsűri ezen is mindenekelőtt azt vette figyelembe, hogy a diákok mennyire kreatívan oldják meg a feladatokat, de az is fontos, hogy mennyire találnak örömöt a feladatokban, emelte ki a sajtónak nyilatkozva Kiss Gábor Ferenc, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar oktatója és a zsűri elnöke. Hozzátette, elsősorban az a cél, hogy a zsűri és a diákok között kialakuljon egyfajta harmonikus együttgondolkodás a magyar 1956-ról.
– Értékelésem szerint a diákok képesek felismerni a történések valódi hátterét. Megfogják őket a valódi értékek. Több vetélkedőn voltam már zsűritag és azt látom, hogy a hősiesség, a helytállás, a becsület, a nemzetért, a hazáért és az egyénért való kiállás napjaink diákjai számára is fontos értékek – fogalmazott Kiss Gábor Ferenc.
A Szabadkai Főkonzulátus képviseletében Benyovszky Anna Andrea konzul köszöntötte a résztvevőket. A vetélkedő lehetőség arra, hogy a diákok az iskolán kívül is fejlesszék magukat és új ismereteket szerezzenek, emelte ki, majd köszönetet mondott a szervezőnek, amiért évről évre megszervezi a rendezvényt.

Nyitókép: Pesevszki Evelyn illusztrációja