2024. június 24., hétfő

Február végére befejeződik a szabadkai vasútállomás felújítása

A Belgrád–Budapest vasútvonal felújításával párhuzamosan egyebek mellett a vonalon fekvő vasútállomások is megújulnak. Szabadka Város területén három vasútállomást renoválnak, Újzsedniken, Naumovićevón és Szabadkán.

A felújítással szabadkai vasútállomás újra egy komplex vasúti csomóponttá válik, ahonnan az említettek mellett Zombor, Zenta, és rajta keresztül Bánát települései, valamint Szeged, és reményeink szerint a jövőben Baja felé is indulnak majd vonatok, ugyanakkor a teherszállítás szempontjából is fontos terminálok is kapnak helyet.

A szabadkai vasútállomáson végzett munkálatokat ma megtekintette Goran Vesić, Szerbia építésügyi, közlekedési és infrastrukturális minisztere és Zagorka Panić, szabadkai városi menedzser.

Goran Vesić az ez alkalomból megtartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a szabadkai vasútállomás felújítása várhatóan 2024 februárjában befejeződik, és a munkából a Községközi Műemlékvédelmi Intézet munkatársai is kiveszik a részüket, aminek köszönhetően az épület megőrzi eredeti kinézetét. A miniszter emellett elmondta, hogy Belgrád és Szabadka között 2025 márciusában megindulhat a vasúti közlekedés a teljes egészében felújított síneken, míg Budapestre várhatóan 2026-ban utazhatunk gyorsvasúton.

Goran Vesić emellett a Szeged–Szabadka vasútvonalnak a személyforgalom előtti november végi megnyitásáról is szót ejtett. Mint mondta, ideiglenesen a határon végzik az útlevél-ellenőrzést, de miután befejezik a szegedi vasútállomás renoválását, ott kerül rá sor. A miniszter emellett megerősítette azt a korábbi információt is, miszerint a jövőben háromóránként indulnak vonatok Szeged és Szabadka között.

 

Nyitókép: Benedek Miklós felvétele