2024. május 29., szerda

Rollerbérlés Szabadkán is?

A vállalkozó nem a megfelelő módon helyezte ki járműveit a város szívében

A hétvégén furcsa jelenségre figyelhettek fel a szabadkaiak, ugyanis minden előzetes bejelentés nélkül lámpaoszlopokhoz zárt elektromos rollerek jelentek meg a városban. A járművek mellett egy használati utasítást is találunk, amely lépésről-lépésre haladva tudtunkra adja, hogy hogyan is tudjuk kibérelni az eszközt. Viszont a kommunális felügyelőség döntése nyomán a tulajdonosnak el kell távolítania az utcáról a rollereket.

Az elektromos rollereket a Twety nevű cég helyezte ki, és használatba vételükhöz az azonos nevű mobiltelefonos alkalmazás szükséges. A Twety oldala szerint az elektromos rollerek az óránkénti 25 kilométeres sebességet is elérhetik, ám a benne található szoftverek segítségével a maximális sebességét korlátozni is tudják az időjárási körülmények függvényében, valamint ha úgy ítélik meg, hogy a vezetési mód nem biztonságos. A weboldalon található árlista szerint az elektromos rollerek bérlése percenként 25 dinárba kerül, és a használat kezdete 50 dinárt von le a használó egyenlegéből. A mobilalkalmazáson keresztül azt is láthatjuk, hogy hol találhatunk szabad rollert.

Az említett útmutató mellett egy figyelmeztetést is találunk, amely szerint a roller használata közben szükséges védőfelszerelés viselete, 15 éves kornál fiatalabb személyek nem vezethetik, a tömegközlekedési járműveken nem használható, valamint tilos azokat veszélyesen és a körülményeknek nem megfelelő módon vezetni.

Az eszközöket mint ahogy arra már utaltunk, minden előzetes bejelentés nélkül helyezték ki. Nem hivatalos információink szerint a cég engedély nélkül tette ki a rollereket, és ezért az illetékes hatóságok lépéseket tesznek.
Mivel a járműveket közterületre rakták ki, ez bizonyos a kommunális felügyelőségre tartozó kérdéseket is felvet. Ezzel kapcsolatos kérdéseinkre Szabadka Város Közigazgatási Hivatalának Felügyeleti és Ellenőrző Titkárságtól kaptunk választ.

– A közlekedési kérdésekkel megbízott kommunális felügyelő a Szabadkán kihelyezett elektromos rollerekkel kapcsolatban elvégezte a helyszínelést, és megállapította, hogy városszerte 25 rollert helyeztek el több helyen, a Köztársaság téren, a Szabadság téren és a Korzón. Az említett rollerek a belgrádi székhelyű Twity Kft. tulajdonát képezik. A helyszínelés során megállapította, hogy a közlekedési eszközöket nem a Kommunális rendről szóló döntésben foglaltaknak megfelelően helyezték ki, így a kommunális felügyelő határozatot hozott, ami szerint a rollerek tulajdonosa kötelező azokat eltávolítani az említett határozat kézhez vételét követően – áll a titkárság válaszlevelében.

A fentiek nyomán kijelenthetjük, hogy Szabadkán ily módon egyelőre nem bérelhetünk elektromos rollert, de a cég akciója a szolgáltatás népszerűsítésének szempontjából mindenféleképp sikeres volt. És szinte biztosak lehetünk abban, hogy előbb-utóbb itt is lehetőségünk lesz a bérlésre – természetesen a törvények és előírások betartása mellett.

Mindazonáltal meg kell jegyeznünk, hogy Európa számos városában bérelhetőek elektromos rollerek, és bizony több helyen gondot okoznak a felelőtlenül az utcán hagyott közlekedési eszközök. Országunkban Belgrádban és Újvidéken elérhető a szolgáltatás, ám a világhálón található kommentárok szerint ezen településeken is problémák merültek fel velük kapcsolatban, és a tolvajok is megtalálták a módját, hogy hogyan tulajdonítsák el egyik-másik értékesebbnek ítélt darabját.

 

Nyitókép: Molnár Edvárd felvétele