2024. június 14., péntek
XI. Fantast 2024

Minden gyermek tehetséges

Május 13-a és 22-e között tizenegyedik alkalommal került sor Óbecsén a Fantast 2024 elnevezésű nemzetközi zeneversenyre, melynek szervezője az óbecsei Petar Konjović Alapfokú Zeneiskola és a Muzički trenutak civil szervezet volt. A megmérettetésnek, a Fantast kastély bezárása miatt ezúttal is a Zlatna obala hotel adott otthont. Hat hangszeren mérhették össze felkészültségüket a zeneiskolások: zongorán, hegedűn, tamburán, gitáron, harmonikán és klarinéton.

– Az elmúlt évtizedben a Fantast zenei verseny nemzetközi szinten is a legjelentősebb és legszínvonalasabb zenei vetélkedők közé sorolható, amit a résztvevők száma is bizonyít. Csaknem 350 versenyző érkezett hozzánk hét ország ötven városából. Magyarországról, Horvátországból, Bosznia-Hercegovinából, Szlovéniából, Crna Gorából, Ausztriából és természetesen Szerbia különböző városaiból jöttek a versenyzők – mondta Krajtmár Tamara, a Petar Konjović Alapfokú Zeneiskola igazgatónője, és azt is hozzátette, a verseny fontosságát hangsúlyozva, hogy a gyerekek nem csak azért vesznek részt rajta, hogy egymással versenyezzenek.

– Ez sokkal inkább arról szól, hogy a zsűri által megerősítést kapjanak a tudásukat illetően és arra vonatkozóan, hogy jó úton haladnak, hogy holnap még jobbak lehetnek, mint ma. Mindig nagy öröm számukra, amikor elismerik az igyekezetüket és a kitartásukat, és érzik, hogy miért érdemes zenével foglalkozni. Erről szól ez a verseny – tette hozzá az igazgatónő.

A díjazott klarinétosok egy része (Fotó: Petar Konjović Alapfok Zeneiskola)

A díjazott klarinétosok egy része (Fotó: Petar Konjović Alapfok Zeneiskola)

Minden kategóriában az első három helyezés mellett a zsűri különdíjjal jutalmazta a legkiemelkedőbb tehetségeket. Ebben az évben is a zongoristák közül jelentkeztek a versenyre a legtöbben. A zsűri tagjai Szerbiából, Szlovéniából, Crna Gorából, Horvátországból és Bosznia-Hercegovinából érkeztek. 

– Néha igen nagy kihívást jelent a versenyzők értékelése, mivel mindegyikük rendkívül tehetséges, és nehéz kiválasztani a legjobbakat a sok tehetség közül. Figyelembe vesszük a hangszert, a zenei kompozíciókat, a fellépésüket, a megjelenésüket, a muzikalitásukat, az ujjaik mozgékonyságát, gyakorlatilag mindent. Ez a verseny lehetőség a gyerekek számára, hogy megerősítsék önbizalmukat, folytassák zenei képzésüket, barátkozzanak és fejlődjenek – mondta Marija Ralić, a zsűri tagja, aki a smederevói Kosta Manojlović Zeneiskolából érkezett. 

Az idei Fantast 2024 verseny megszervezését az óbecsei önkormányzat, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, a Magyar Nemzeti Tanács, illetve több vállalkozó is támogatta.

Nyitókép: Gitárosok is versenyeztek (Fotó: Petar Konjović Alapfok Zeneiskola)