2024. június 14., péntek

Közösségépítés a magyar népi kultúra szellemében

Szent György-napi táncházat tartottak Óbecsén és Törökbecsén

A Forrás Magyar Népművészeti és Kulturális Oktatóközpont számos népművészeti rendezvényt és képzést szervez az év folyamán főként Óbecsén, a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörrel együttműködve. Emellett a Budapesti Hagyományok Háza és a törökbecsei Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület partnereként is számos szakmai programot valósít meg. Az elmúlt hét folyamán Óbecsén és Törökbecsén tartottak Szent György-napi táncházat a központ szervezésében. A játék-, tánc- és énekoktatást Cseszák Korcsik Anikó és Cseszák Balázs vezették.

Törökbecsén szórakozhattak a fiatalok és az idősebbek a Szent György-napi táncházban (Fotó: Forrás Magyar Népművészeti és Kulturális Oktató Központ)

Törökbecsén szórakozhattak a fiatalok és az idősebbek a Szent György-napi táncházban (Fotó: Forrás Magyar Népművészeti és Kulturális Oktató Központ)

– A Csermely zenekar Szent György-napi gyermektáncházában szórakozhattak ismét az óbecsei iskolák alsós tanulói. Ez alkalommal a kihajtáshoz kapcsolódó témakört jártuk körbe, és megismerhettünk egy új hangszert, a cimbalmot. A Csoóri Sándor Program támogatásának köszönhetően az egész iskolai évadban táncházas foglalkozásokat tarthattunk a Csermely zenekarral a Forrás Magyar Népművészeti és Kulturális Oktatóközpont szervezésében. Szent Mihály napjához, Márton napjához, farsanghoz, legutóbb pedig Szent György jeles napjához kapcsolódott a foglalkozás témája. Igyekszünk a gyerekeknek a népi játékok, népdalok, tánc által bemutatni azokat a népszokásokat, amelyek egy adott időszakhoz köthetőek, de legtöbbször már nem tartjuk meg őket. Ezek a Hogy is volt?! elnevezésű gyermektáncházak valójában interaktív „néprajzórák” élő zenével. A Csermely zenekar tagjai hangszerbemutatót tartanak, bemutatják egy-egy hangszercsalád néhány tagját, a foglalkozás pedig mindig táncházzal ér véget. Az oktató és bemutató rendezvények mellett Családi táncházak elnevezéssel közösségépítő tevékenységet is folytatunk szintén a Csoóri Sándor Program támogatásával. 2023 ősze óta több alkalommal tartottunk táncházat Óbecsén és Vajdaság más településein a néphagyományok ünnepköreinek jeles napjaihoz, illetve időszakaihoz kötve. Legutóbb Törökbecsén táncolhattak és szórakozhattak a fiatalok és az idősebbek a Szent György-napi táncházban. A talpalávalót a szabadkai Duhaj zenekar húzta – fogalmazott Cseszák Balázs, a Forrás Magyar Népművészeti és Kulturális Oktatóközpont elnöke.

Nyitókép: Hogy is volt?! elnevezésű gyermektáncház az óbecsei alsós diákok részére (Fotó: Forrás Magyar Népművészeti és Kulturális Oktató Központ)