2024. június 17., hétfő

Közös élmények, közös sikerek

Gálaműsorral zárult az 57. Középiskolások Művészeti Vetélkedőjének döntője Óbecsén

Ünnepélyes gálaműsorral és díjkiosztóval zárult vasárnap az óbecsei Városi Színházban az idei, 57. Középiskolások Művészeti Vetélkedőjének rendezvénysorozata. Az eseményen újra bemutatkoztak az első díjas versenyzők, valamint a díjazottaknak átadták az elismeréseket. A műsor elején Virág Kiss Anita és Oláh Tamás, a vetélkedő fő szervezői köszöntötték a jelenlévőket.

Virág Kiss Anita és Oláh Tamás köszöntötték a jelenlévőket (Fotó: King studio)

Virág Kiss Anita és Oláh Tamás köszöntötték a jelenlévőket (Fotó: King studio)

– Nem emlékszem olyan KMV-re, pedig azt hiszem, hogy mostmár tizenharmadik éve KMV-zek szervezőként, amikor ennyire örültek volna egymásnak a versenyzők, amikor ennyit tapsoltak volna. Valahogy ez a néhány nap alatt, hogy ha a KNV-t és a KSZFV-t is beleszámoljuk, úgy összekovácsolódik ez a generáció, amelynek a tagjai megmérettetik magukat, vagy inkább időt töltenek együtt, hogy egyszerűen közös élménnyé és közös sikerré válik minden, ami itt történik. Az látszik, hogy a koronavírus-járvány után most ismét magára talál ez az élő közösség. Fontos lesz átgondulnunk a KMV hagyományos körzeteit, mert bizonyos körzetekben egész egyszerűen megszűntek a magyar osztályok, más körzetekben viszont új magyar nyelvű osztályok nyíltak. Érdemes volna egy újabb létszámkutatást igényelni, és ez alapján újra megállapítani azt, hogy hány magyar ajkú diák van az egyes vajdasági körzetekben. Ehhez mérni utána azt, hogy hány versenyzőt küldhetnek a döntőre  – mondta Oláh Tamás. Hozzátette, hogy a kerekasztal-beszélgetésen, amelyen a vetélkedő múltjáról, jelenéről és jövőjéről van szó, egyre több fiatal vesz részt, akik egyre több javaslatot tesznek a rendezvénnyel kapcsolatban.

A gálaműsoron újra bemutatkoztak az első díjas versenyzők (Fotó: King studio)

A gálaműsoron újra bemutatkoztak az első díjas versenyzők (Fotó: King studio)

Az idei vetélkedő döntőjén közel 90 középiskolás állt a zsűri elé, akik Vajdaság több településéről érkeztek. A legtöbb versenykategóriában rekordszámú fiatal indult, és még soha annyian nem töltötték az éjszakát is Óbecsén, mint az idén. A gálaműsoron Hugyik Richárd, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának kultúrával megbízott tagja mondott köszöntőt.

– A Középiskolások Művészeti Vetélkedője az 57. évfolyamába lépett, és ez rendkívül fontos a vajdasági magyar közösség számára. Ezért is a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű rendezvénnyé nyilvánította. Fontosnak tartjuk, hogy a vajdasági középiskolások megjelenjenek Óbecsén, és annak is örülünk, hogy a helyi önkormányzat, illetve az óbecsei közösség ezt hosszú évtizedek óta magáénak érzi. A Magyar Nemzeti Tanács fontosnak tartja a közösségben való gondolkodást, a fiatalok megszólítását és a művészetnek az ápolását. Ezért gondoljuk azt, hogy ennek nemcsak a megtartása, hanem a fejlesztése is a feladatunk, hiszen itt a művészet különböző területei, a költészet, a képzőművészet, a humoreszkek, a tanulmányok, a publicisztikák is megjelennek. Ezáltal a gyerekek erősödni tudnak, meg tudnak jelenni a nyilvánosság előtt, ugyanakkor meg is tudják magukat mérettetni, ugyanis versenyről van szó, visszajelzéseket kapnak, és tudnak fejlődni. Abban reménykedünk, hogy ez a következőkben is ugyanilyan szinten megmarad, és fejlődni fog – fogalmazott Hugyik Richárd.

Az 57. KMV tanári díját Kalmár Zsuzsanna és Mezei Zoltán, a Palicsi Színjátszó Grund művészeti vezetői kapták.

A gálaműsoron közreműködött az Újvidéki Művészeti Akadémia harmadéves színészosztálya.

Hugyik Richárd mondott köszöntőt (Fotó: King studio)

Hugyik Richárd mondott köszöntőt (Fotó: King studio)

Nyitókép: Gutási Mihály felvétele