2024. június 21., péntek

Házasság utáni házaságy

Dr. Várady Tibor legújabb kötetét mutatták be az óbecsei Népkönyvtárban

Dr. Várady Tibor Házasság utáni házaságy című, magyarul is megjelent dokumentum-prózakötetét mutatták be kedden késő délután az óbecsei Népkönyvtár dísztermében. A szerző családi ügyvédi irodájának irattára aranybányának bizonyult: az egykori periratokból korok, történetek, sorsok sokasága bontakozik ki. A történetek különlegessége, hogy a családi iroda sokféle korban, változó hatalmak idején, sokféle nemzetiségnek nyújtott jogi szolgáltatást. A legújabb, dokumentarista regény műfajú, Házasság utáni házaságy című könyv az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában jelent meg.

– Próbálom ezt a múltkutatást folytatni, mert valami csoda folytán a családi ügyvédi irattár az egyedüli ügyvédi irattár, amelyben a 20. század első feléből is maradtak iratok, sőt a 19. századból is. Más ügyvédi irattár Vajdaságban nem maradt meg a 20. század első feléből, és ez valamiképpen felértékeli ezeket a dolgokat. Ezekben az iratokban a mindennapok világa látszik. A legújabb kötetben főleg a második világháború alatti, bánáti apró perek vannak. Ami ebben érdekes, hogy nagyon sok ember volt, akik ezek alatt a borzalmas évek alatt, a német megszállás alatt nem akartak hősök lenni, még kevésbé árulók – emberek akartak lenni. Aránytalan energiát fektettek kis perekbe, és ez a bíráknak is jól esett, mert ha egy hölgy azt mondja, hogy valaki elhagyta a férjét, mert az bezárta a spájzot, a férj pedig azt mondja, hogy ezért nem lehet elhagyni, akármit mond a bíró, nem lesz sem fasiszta, sem kommunista – fogalmazott dr. Várady Tibor.

A szerzővel Szilágyi Edit beszélgetett.

– Ezt a kötetet, valamint minden ezt megelőző és ezután következő szerzeményt is ajánlom az olvasóknak. Azoknak biztosan érdekes, akik a joggal foglalkoznak. A szerző a szüleinek, nagyszüleinek az irattárából fennmaradt anyagból szedte össze az akkori történéseket, amelyek hitelesek, aztán ötvözte a történelemmel és a saját emlékeivel. A könyv most jelent meg magyar nyelven, szerbül is megvan – mondta az est moderátora.

Nyitókép: Dr. Várady Tibor Házasság utáni házaságy című kötetét mutatták be Óbecsén (Kancsár Izabella felvétele)