2024. május 21., kedd

Azért küzdöttek, ami jár nekünk

Bácsföldváron, Péterrévén és Törökbecsén is megemlékeztek az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc évfordulójáról

Szombaton délelőtt Bácsföldváron a római katolikus temetőben koszorúzással és rövid alkalmi műsorral emlékeztek a magyar szabadságharc és forradalom évfordulójára. 1848-ban súlyos harcok és vérengzések helyszíne volt Bácsföldvár, ahol Korány Ferenc 1848-as honvéd obeliszkje emlékeztet az akkori eseményekre. Ünnepi beszédet Kiss Igor, az óbecsei községi képviselő-testület elnöke mondott.

– 1848. március 15-e az ünnepünk. Nyilván nem véletlen, hogy március közepére esett, hiszen akkor is pont ugyanúgy ébredt a tavasz, mint ma. Akkor nagy erővel küzdöttek az ifjak a szabadságért, ami Isten egyik legnagyobb ajándéka. Nem azért küzdöttek ők, ami nem jár, hanem azért, ami jár nekünk. Mi, mai magyarok több mint 170 évvel a szabadságharc és forradalom után jogosan kérdezzük azt meg, hogy vannak-e még forradalmárok, illetve hogy szükség van-e hasonló tettekre. Az, hogy itt vagyunk, és büszkén kitűzzük a kokárdát, hogy reggel mindenki magyarul szólt a gyermekéhez, azt gondolom, hogy a 21. században éppen elég forradalom, és pontosan ezzel küzdünk a szabadságunkért – fogalmazott Kiss Igor. A megemlékezés végén az egybegyűltek elhelyezték az emlékezés virágait.

Szombaton délután Péterrévén a római katolikus temetőben Rózsa Imre plébános, 1848-as honvéd sírjánál emlékeztek meg az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc évfordulójáról. A hősök emléke előtti főhajtást a helyi Dr. Kiss Imre Művelődési Kör Margaréta asszonykórusának, valamint Ferencz Vajknak a fellépése tette ünnepélyesebbé. A sírt Baranyi László plébános áldotta meg, ünnepi beszédet Kiss Igor, az óbecsei községi képviselő-testület elnöke mondott. A megemlékezés végén a jelenlévők megkoszorúzták a síremléket.

 

A péterrévei megemlékezésen az önkormányzat nevében Kiss Igor és Györe Decsov Emese koszorúzott (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

A péterrévei megemlékezésen az önkormányzat nevében Kiss Igor és Györe Decsov Emese koszorúzott (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

Törökbecsén pénteken délután a római katolikus temetőben a Hungária-szobornál koszorúzással emlékeztek meg az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc évfordulójáról. Pénteken este a helyi Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület székházában Üdvözöllek nemzetszín csillag címmel tartottak alkalmi műsort, amelyben felléptek a Teleház Polgárok Egyesület szavalócsoportjának a tagjai, valamint a Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület táncosai. A rendezvényen Szőnyi Csongor, a Vajdasági Magyar Szövetség törökbecsei községi szervezetének elnöke, a Magyar Nemzeti Tanács tagja köszöntötte az egybegyűlteket.

Alkalmi műsort tartottak Törökbecsén a Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület székházában (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

Alkalmi műsort tartottak Törökbecsén a Jókai Mór Magyar Művelődési Egyesület székházában (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)

– Magyarország-szerte és a világban minden magyar, a kisgyermektől kezdve az idősekig, március 15-én kokárdát tűz a mellére, még ha külhonban a szomszédja nem is érti, miért teszi ezt. Ő tudja, tiszteletből! Azoknak az ismert hősök iránti tiszteletéből, akik a forradalomban részt vettek, akik a szabadságharban harcoltak. Olyan hősök ők, akik ugyan nem nyerték meg a harcot, leverték őket, mégis győztek, mégis eredményeket értek el. Kivívták a nemzet tiszteletét, és beírták nevüket a magyar történelembe. Ezek a hősök olyan tettet hajtottak végre, melyre büszke lehet és legyen is mindenki, ezért emlékezünk meg róluk és tetteikről. Hittek abban, hogy a magyaroknak joga van a nemzeti függetlenséghez, az önállósághoz, a szabadsághoz. Ezek ma is aktuális elvárások. Bár erőszakkal leverték a forradalmat, de nem tudták a forradalom előtti állapotot visszaállítani elnyomóink, kis idő múlva a rendszerben változások következtek be. Természetesen ahhoz, hogy a forradalmi eszmék ilyen nagy horderejűek és ilyen eredményesek legyenek, kellett még az összefogás és az egység. Tehát ne egymásnak legyünk ellenségei az országunkban és városunkban, hiszen egyikben sem vagyunk mi olyan sokan. Csak úgy lehet eredményeket elérni és nagy tetteket véghezvinni, ha a jobbító szándék mögé állva összefogunk, és annak végrehajtása érdekében egységesek vagyunk – mondta Szőnyi Csongor.

Nyitókép: A bácsföldvári megemlékezésen a VMSZ helyi szervezetének nevében dr. Molnár Viktor és Alekszander Endre koszorúzott (Fotó: Kancsár Izabella felvétele)