2024. május 19., vasárnap

Lordanya képpel

Könyvbemutató az óbecsei Népkönyvtárban

Bicskei Gabriella Lordanya képpel című kötetét mutatták be csütörtökön késő délután az óbecsei Népkönyvtárban. A regény tavaly jelent meg az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában, Sagmeister Peity Laura illusztrációival. Bicskei Gabriella 2013-ban debütált szépíróként a Puha kert című prózakötetével. A szerzővel Orovec Krisztina beszélgetett.

– Van benne szerelmi szál, művészettörténeti szál, a krimi rész, a képrablás szál, valamint a nyomozás szál, hogy hol van a száz éve eltűnt kép, kinél lehet, ha megvan, hogy kinél van, akkor kinél volt előtte. Ez egy létező kép, amit 1914-ben festett Tihanyi Lajos, a híres budapesti avantgárd festő, aki végül Párizsban élte le az élete nagyobbik részét, és ott is hunyt el – fogalmazott az írónő.

Az óbecsei Népkönyvtár az idén új programmal készült, amelynek keretében az olvasók véleményét és kívánságait figyelembe véve szervezik meg az író-olvasó találkozókat. Az olvasók a könyvtár Facebook-oldalán tehetnek javaslatokat, vagy elküldhetik azt a maticna.becej@gmail.com e-mail-címre is. A programokat a központi intézmény mellett a péterrévei, a bácsföldvári és radičevići fiókkönyvtárakban is megszervezik majd az érdeklődéstől függően.

– Március 29-e a vajdasági magyar könyv és olvasás napja. E jeles dátum Kosztolányi Dezső születésének napjához fűzödik, aki 1885-ben ezen a napon látott napvilágot. Intézményünk évek óta fontosnak tartja és nagy hangsúlyt fektet a vajdasági írók és szerzeményeik népszerűsítésére, hogy az olvasók közelebbről is megismerhessék őket személyesen is, ezzel ápolva nyelvünket, hovatartozásunkat, művészeti értékeinket, hogy tudjuk olvasni, helyesen írni, és így az utókornak is példát tudjuk mutatni – mondta Fenyvesi Szilvia, az óbecsei Népkönyvtár munkatársa, aki hozzátette: az idei év során is számos programmal kedveskednek nemcsak az olvasók, hanem minden érdeklődő számára, gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Nyitókép: A Lordanya képpel című regényt mutatták be az óbecsei Népkönyvtárban (Fotó: Kancsár Izabella)