2024. április 20., szombat

Krumplis tészta a terítéken

Bemutatójára készül a Becsei Színjátszó Odú

Új előadással készül az óbecsei Városi Színház keretében működő Becsei Színjátszó Odú. A fiatalokból álló társulat ezúttal a Krumplis tészta című darabot viszi színre.

– Évről évre hasonló műfajú előadásokat adaptáltam színpadra, mint a Tanár úr kérem, a Vakáció a halott utcában vagy A kárókatonák még nem jöttek vissza. Ezek a maguk nemében mind ifjúsági regények voltak, amelyekben egy csapat gyerek a probléma megoldására törekedett. Itt már el is árultam azt, ami a társulatot zavarta: a fiatalok már unták a „bandás színdarabokat”. Arra a kérdésemre, hogy mit szeretnének kipróbálni, mindössze annyit válaszoltak, hogy ezúttal szeretnének felnőtteket játszani. Legyen a darabban szerelem, intrika, ármány, ez volt a kérés. Ekkor egy kicsit kétségbeestem, mert semmi ötletem nem volt, ami beleillene ebbe. Természetesen azt is szem előtt kellett tartanom, hogy ők mit bírnak el. A kocka a tanácstalanságból akkor fordult bravúros ötletbe, amikor egy próbán különböző tárgyakat helyeztünk el a térben: fotel, asztal, fogas, éjjeli lámpa, és ezekkel együtt mindenki magára öltött egy általa kedvelt karaktert, majd megindult az improvizáció. Óriási szituációk, kacagtató pillanatok születtek abból, amit a fiatalok egyszeriben csak odavarázsoltak a színpadra. Ezután ebből merítve otthon megírtam egy kétfelvonásos vígjátékot, ami egy kúriában játszódik. A komornyik egy úrhölggyel folytat titkos viszonyt, mindenki nagymamája az alkohol megszállottja, akinek az unokája elnyomásban él, és mindezek tetejében a ház feje az özvegy Liah, aki próbálja egyben tartani a szétcsúszott családot, éppen harmincadik születésnapjára készül, amikor egyszer csak váratlan vendég érkezik, és teljesen felborítja a kívülről egészségesnek vélt család mindennapjait. Az előadás címét egyik új tagunk, Varga Bettina ihlette, aki az improvizációs folyamatok során a „nem kértek egy kis krumplis tésztát?” kérdésével teljesen feloldotta a hangulatot, nagyon jót nevettünk mindannyian. Így lett aztán ez a számunkra ikonikus mondat a darabunk címe – fogalmazott Rókus Zoltán, a Becsei Színjátszó Odú művészeti vezetője. Azt is elmondta: számára lényeges, hogy a munkafolyamatban a kitalálástól az alkotáson át a főleg középiskolás gyerekek ötletei és ihletei képezzék a játékot, az egész színdarabot, hiszen akkor ők is érzik, hogy az az övék, és nem csak úgy kaptak egy feladatot, amit meg kell csinálniuk. 

– Elmondhatom, hogy az idei munkánk főként a szituációk és a viszonyok létrehozására összpontosított. Kinek van viszonya és kivel? Mi a mögöttes szándék? Hogyan lehet úgy megértetni a közönséggel két ember kapcsolatát, titkolt mozdulatait, miközben ott egy harmadik szereplő, aki mit sem tud az ő kettejük kapcsolatáról? Nagyon jó próbafolyamat vége felé közelítünk, hiszen a csapat tagjai annyira szerették a munkafolyamatot, hogy nem győztem próbákat tartani. Mivel a tér kamarajellegű lesz, és inkább mondanám szobaszínháznak, ahol a játékteret a közönség körbeüli, az eddigiektől eltérően most nagyon oda kellett figyelnünk az apró mozdulatokra, gesztusokra, ez pedig nagy munkával járt, sokszor kétségbe is estek a fiatalok. Végül azonban mindent megoldottunk. Ezenkívül óriási kutakodást végeztünk a kosztümök világában, hiszen itt a csajok magassarkúban járnak, a komornyiknak egyenruha kellett, és bundákra is szükségünk volt – tette hozzá a művészeti vezető.

A Krumplis tészta című előadásban Krémer Martina, Szedlár Mónika, Horváth Kinga, Szirbik Zalán, Balogh Albert, Varga Bettina és Bozsik Rebeka játszik. A bemutatót várhatóan húsvét előtt tartják az óbecsei Városi Színházban.

Nyitókép: Az improvizáció az alapja a Becsei Színjátszó Odú idei előadásának (Fotó: Rókus Zoltán)