2024. július 24., szerda

Óbecsén is elűzték a telet

Farsangi gyermekbulit tartottak a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben

Maskarádé címmel tartottak farsangi gyermekbulit vasárnap délután az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben, amelyen több mint száz gyermek vett részt. Gyermek- és körjátékok, valamint farsangi játékok és táncok szerepeltek a programon, emellett farsangi fánk és tea is várta a résztvevőket a mulatságban. A legtöbben szüleikkel, nagyszüleikkel érkeztek a rendezvényre.

– Azt gondolom, hogy a gyermekek és a felnőttek is jól érzik magukat, a szülőket is bevonták a programba, mindannyian táncoltunk. A gyerekek nagyon szeretnek beöltözni, és itt megtehetik, valamint ez jó szórakozás, jó a hangulat. Járnak néptáncra is, úgyhogy szeretik ezeket a dalokat, játékokat – mondta Fehér Edina, aki férjével és két gyermekével érkezett az eseményre.

Gyermek- és körjátékok, valamint farsangi játékok és táncok szerepeltek a programon (Kancsár Izabella felvétele)

Gyermek- és körjátékok, valamint farsangi játékok és táncok szerepeltek a programon (Kancsár Izabella felvétele)

Surányi Roland és felesége kisfiukat kísérték el a mulatságra. A kis Zalán kalóznak öltözött.

– Először veszünk részt a Maskarádén. Nagyszerű játékokkal és különböző dolgokkal készültek a szervezők, úgyhogy tényleg nagyon jól érezzük magunkat, és még csak ezután következik majd a java – közölte az édesapa.

Az idén nem maradt el a télűzés Alsóváros utcáin, a gyermekek hangoskodással, dobolással zenéléssel, sípszóval űzték el a telet, majd a kiszebábut is elégették a kultúrkör udvarában. Az eseményt Cseszák Balázs és Cseszák Korcsik Anikó vezetésével, illetve a Csermely zenekar kíséretében szervezték meg.

– Ez nagyon jó alkalom arra, hogy a gyerekkel is megszerettessük a hagyományainkat, a néptáncot, a népi gyerekjátékokat, a népzenét. Itt hangszerbemutatót is tartunk, népdalt is tanítunk, és a farsangi felvonulás az egésznek a csúcspontja, ahol a szalmabábot is elégetjük. Nemcsak a legkisebbeknek szervezünk játszóházat, hanem ellátogatunk több községbeli iskolába, illetve az ifjúsági korosztálynak és a felnőtteknek Bálint-napi táncházat tartunk Óbecsén és Zentán – fogalmazott Cseszák Balázs, a Forrás Magyar Népművészeti és Kulturális Oktató Központ elnöke.

A Maskarádé a Csoóri Sándor Alap támogatásának köszönhetően valósult meg.

Kiszebábu égetés a kultúrkör udvarában (Kancsár Izabella felvétele)

Kiszebábu égetés a kultúrkör udvarában (Kancsár Izabella felvétele)

Nyitókép: Csoportképen a mulatság résztvevői (Kancsár Izabella felvétele)