2024. április 17., szerda

Komoly tervek 2024-re is

Teljes felújításra szorul az óbecsei Városi Múzeum nagy kiállítótermének tetőszerkezete

A lehetőségekhez mérten egy meglehetősen mozgalmas és látogatókban gazdag évet zárt az óbecsei Városi Múzeum. Tojzán Ákos, az intézmény igazgatója elmondta, egyik legfontosabb célkitűzésük tavaly az volt, hogy a múzeum ajtaja soha ne legyen zárva az érdeklődők előtt.

– A tavalyi kiállítások közül mindenképpen kiemelném az Őseinket felhozád elnevezésű tárlatot, ami egy sikeres együttműködés eredménye volt. Elsősorban az óbecsei Városi Múzeum kora középkori leleteit mutattuk be, amelyek részben kötődnek a honfoglaláshoz, illetve Magyarországról érkezett tárgymásolatok, replikák is gazdagították ezt a kiállítást. Raško Ramadanskinak, a tárlat szerzőjének köszönhetően sikerült további programokat szerveznünk a szóban forgó kiállítás köré: a múzeum udvarában jurtát állítottunk fel, de fegyveres bemutató és középkori harcművészet is várta az érdeklődőket. Emellett számos más kiállítást is bemutattunk, többet közülük a múzeum gyűjteményéből állítottunk össze. Örülnénk neki, ha a gyűjteményeinket ennél megfelelőbb módon be tudnánk mutatni, és már régóta szeretnénk, ha az intézménynek lenne egy állandó tárlata. Erre viszont sajnos nincs helyünk a nagyterem állapota miatt. Az óbecsei Városi Múzeum irányításával, a Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium, valamint az óbecsei önkormányzat támogatásának köszönhetően tavaly szeptemberben szisztematikus régészeti feltárások zajlottak a Perlek lelőhelyen, az Óbecse és Péterréve között lévő határban a Berkes-szántón. Itt már előzőleg is voltak védelmi jellegű ásatások. A szeptemberi ásatások során egy kései kőkorszaki település nyomaira bukkantak, de meglehetősen sok középkori lelet is van ezen a lelőhelyen. Ebben a projektben egy kései kőkorszaki házat tártak fel, és annak a nagyon szűk környékét, ezenfelül még egy kutatóásatást végeztek annak érdekében, hogy megtalálják azokat a medreket, amelyekkel valamikor körbevették a települést. Ennek kapcsán már ismertettük a feltárás előzetes eredményeit, de magukkal a tárgyakkal kapcsolatos beszámolót a későbbiekben fogja publikálni a múzeum, és reményeink szerint ez egy későbbi, nagyobb kiállítás részét is képezheti majd. Még egy fontos mozzanata volt az elmúlt évünknek, hogy lehetőségünk volt megvásárolni 68 Rákóczi polturát. Ennek a hagyatéknak az egyik érdekessége, hogy Požarevacról érkezett. Talán ez a legdélebben talált, ekkora mennyiségű és ilyen típusú numizmatikai gyűjtemény, amit feljegyeztek – mesélte az igazgató.

Tojzán Ákos, az óbecsei Városi Múzeum igazgatója (Fotó: Kancsár Izabella)

Tojzán Ákos, az óbecsei Városi Múzeum igazgatója (Fotó: Kancsár Izabella)

Az óbecsei Városi Múzeum nagy kiállítótermét már több éve nem használják életveszélyes állapota miatt. A helyiség feletti tetőszerkezet az évtizedek alatt olyan rossz állapotba került, hogy egy teljesen új tetőszerkezet építésére lenne szükség.

– Ez egy több évre visszanyúló probléma, és egy több évtizedes elhanyagolás eredménye. A jelenlegi építkezési tervben elő van látva magának a tetőszerkezetnek a felújítása, de ezzel nemcsak a nagy kiállítóterem szabadulna fel, hanem lehetőség lenne egy tetőtér kialakítására is, amit szintén ki tudnánk használni. Maga a szellemi része, a kutatás, az anyagok már készen állnak, tényleg csak arra várunk, hogy helye legyen annak, hogy bemutassuk községünk történetét. Mivel szükség van a teljes tetőszerkezet cseréjére, nem tudunk kis összegből javítgatni, foltozgatni, gyakorlatilag az egész mennyezetet és a tetőszerkezetet bontani és újraépíteni kell, ez pedig nem kis összeg. Nagyon kevés pályázati és pénzügyi lehetősége van a múzeumnak arra, hogy valahonnan megteremtse ezeket az összegeket. Erre az egyetlen mód, ha felsőbb szintekről kapunk támogatást. Tavaly év végén is pályáztunk a művelődési minisztérium Városok a fókuszban elnevezésű pályázatán, reméljük, sikeresen szerepelünk. A legtöbb projekttel ellentétben mi mindig több pénzt kérünk, a rekonstrukciós munkálatok összértéke becslések szerint mintegy 27 millió dinár lenne. Valamikor sokkal kevesebb lett volna ez az összeg, de akkor sem kaptunk rá támogatást. A pályázatunk több mint harmincmillió dinárra szól, hiszen nemcsak a felújításra pályáztunk, hanem egy községi művelődési programra is, amelyben több helyi intézmény és civil szervezet is részt venne – fogalmazott Tojzán Ákos, aki hozzátette, hogy komoly tervekkel készültek az idén is.

– Szeretnénk folytatni az évkönyvünk kiadását, most már hetek kérdése, hogy bemutassuk ennek a második számát, illetve már most pályázunk a harmadiknak a kidolgozására és kiadására. Ezenkívül további kiállításokat szeretnénk megszervezni, valamint ásatásokkal is szeretnénk foglalkozni. Maga az idei költségvetés jelentősen szerényebb lett az előző évekhez és ahhoz képest, amit vártunk és megszoktunk. Most még abban a fázisban vagyunk, hogy próbáljuk átértékelni, melyik kiállítások élveznek elsőbbséget. Több képzőművészeti tárlattal is készülünk, de a továbbiakban is nagy hangsúlyt fektetünk a történelmi és a régészeti kiállításokra. A tervek szerint hamarosan megnyitja kapuit az idei első tárlat is – közölte az igazgató.

Az óbecsei Városi Múzeum művészettörténeti, néprajzi, numizmatikai, régészeti, történelmi és természetrajzi gyűjteménye összesen több mint 18 ezer tárgyat őriz. 

Nyitókép: Teljes felújításra szorul az intézmény nagy kiállítótermének tetőszerkezete (Fotó: Kancsár Izabella)