2024. április 14., vasárnap

A horgolás az agy jógája

Amigurumi műhelymunka az óbecsei Népkönyvtárban

A horgolás alapjaival és az amigurumi figurák készítésével ismerkedhettek meg azok az érdeklődők, akik részt vettek az óbecsei Népkönyvtárban kedden késő délután megtartott műhelymunkán. Magyar Réka, az intézmény munkatársa kiemelte: arra törekszenek, hogy a könyvtár ne olyan hely legyen, ahova csak azért érdemes betérni, hogy könyvet kölcsönözzünk.

– Próbálunk minél sokszínűbb foglalkozásokat szervezni, hogy minél több érdeklődőt vonzunk a könyvtárunkba. Arra törekszünk, hogy egy igazi közösséget alakítsunk ki, és az ilyen foglalkozások nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy itt tényleg mindenki egy közösség tagjaként otthon érezze magát. Ezt a műhelymunkát gyermekek és felnőttek számára szerveztük meg – mondta a könyvtár munkatársa.

Az óbecsei Népkönyvtár bácsföldvári fiókkönyvtárában már másfél éve tartanak kézműves foglalkozásokat általános iskolások számára. Hetente egy alkalommal megtelik a könyvtár, kicsik és nagyok együtt tanulhatják meg a horgolás fortélyait. A műhelymunkákat Légvári Sarolta és Kovács Katarina tartják, de nem csak horgolnak: beszélgetnek, barátkoznak, néha még a leckét is megírják. A lényeg az, hogy mindenki jól érezze magát. A két nő ezúttal az óbecsei gyermekeknek és felnőtteknek mutatta be ezt a kelmekészítési módszert. Légvári Sarolta, a bácsföldvári Svetozar Marković Általános Iskola matektanára évek óta horgol, leginkább állatfigurákat, babákat, játékokat készít. Szerinte nagyon jó elfoglaltság a kézművesség bármely formája, felnőttek és gyermekek számára egyaránt.

– Több mint tíz éve alakult meg a kézműves csoport Bácsföldváron, akkoriban felnőttek is jártak. Aztán ez megszűnt egy időre, majd tavalyelőtt augusztusban ismét meghirdettük a foglalkozást gyermekek számára. Nem gondoltuk, hogy ennyire népszerű lesz. A hobbim a horgolás, és szeretném ezt a tudást átadni a fiatalabb nemzedékeknek is. A mai óbecsei foglalkozáson a horgolás és az amigurumikészítés útján az első lépéseket fogjuk megtenni, tehát a horgolási technikákat és azt mutatjuk be, hogy mire van szükség ahhoz, hogy játékot vagy bármi mást horgoljunk. Sajnos a mostani generációk nem nagyon foglalkoznak kézművességgel, inkább a telefonokat nyomkodják. Azt mondják, a horgolás az agy jógája. Nyugtat, pihentet, formában tart, fejleszti a kézügyességet, a gyermekek esetében a finommotorikát. Ha egy öt-hat éves gyermek megtanul horgolni, akkor utána szebb lesz a kézírása, és a rajzolás terén is előrébb lesz, mint egyébként – fogalmazott a foglalkozásvezető.

Nyitókép: A horgolás alapjaival ismerkedhettek meg az érdeklődők az óbecsei Népkönyvtárban (Fotó: Kancsár Izabella)