2024. április 20., szombat

Reális, stabil alapokon álló költségvetés

Több pénz jut az idén a beruházásokra Óbecse községben

Óbecse község 2024. évi költségvetése csaknem kétmilliárd dinárt tesz ki, az erről szóló határozatot a községi képviselő-testület decemberben megtartott utolsó ülésén fogadták el a képviselők. Ebből a pénzből a tavalyinál jóval többet, az összegnek mintegy 26 százalékát költik majd beruházásokra a község területén. Kiss Igor, az óbecsei községi képviselő-testület elnöke hangsúlyozta: az idei büdzsé teljesen reális és stabil alapokon áll.

– Nem nagyon tudunk elvonatkoztatni a világban és az Európában történő eseményektől, amelyek gazdasági szempontból kihatással voltak és vannak a kisebb közösségekre, így a városokra, községekre is. Ez alól Óbecse község sem kivétel, szűkösebbre sikeredett a költségvetés. Két fontos és tragikus haláleset is befolyásolta az önkormányzat működését és mindennapjait: először Dragan Tošić polgármester úr távozása, majd aztán az év végén Pásztor Istvánnak, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökének a halála. Mindezen túl azt gondolom, hogy a körülményekhez képest sikeres évet tudtunk zárni kulturális és oktatási szempontból, talán a gazdasági, illetve infrastrukturális beruházások azok, amelyek egy kicsit háttérbe szorultak a múlt év során. A másik nagy veszteségünk a strandszezonnak a teljes kimaradása, ugyanis a kutakból a gázok feltörése miatt az óbecsei szabadtéri medencekomplexum nem nyitotta meg kapuit tavaly nyáron. Szerencsére Tisza-parti város vagyunk, így az emberek vagy a Tiszán, vagy a környező települések medencéiben hűsölhettek. A múlt év vége felé már itt voltak a Szerbiai Kőolajipari Vállalat szakemberei, illetve nehéz gépezetei. Egy rövidebb szünet után most a napokban újra elkezdtek dolgozni, és elmondásuk szerint január végére befejezik a munkálatokat. Ezt ők is fenntartásokkal kezelik, hisz régi furatokról van szó, amelyekről semmiféle dokumentáció nem áll rendelkezésükre – fogalmazott a községi képviselő-testület elnöke. 

Kiss Igor, az óbecsei községi képviselő-testület elnöke (Fotó: Kiss Igor archívuma)

Kiss Igor, az óbecsei községi képviselő-testület elnöke (Fotó: Kiss Igor archívuma)

Kiss Igor szerint a múlt évben jelentős beruházások valósultak meg a községi oktatási intézményekben. Ezek közül kiemelte a péterrévei Samu Mihály Általános Iskolát, az óbecsei Samu Mihály Általános Iskolát és az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskolát, amelyekben a köztársasági, tartományi és önkormányzati támogatásoknak köszönhetően felújítási munkálatokat végeztek. 

– A bácsföldvári Svetozar Marković Általános Iskolában okozott károkat a vihar, az iskola tornaterme tetőszerkezetének rekonstruálását tartományi, illetve önkormányzati forrásokból tudtuk biztosítani. A tartományi oktatási titkárság támogatásának köszönhetően elvégezték a péterrévei Samu Mihály Általános Iskola régi épületében a falak vízszigetelését, szárítását és vakolását. Szintén az említett titkárság mintegy 12 millió dináros támogatásának köszönhetően az óbecsei Samu Mihály Általános Iskola alsó épületében november folyamán kezdődtek meg a felújítási munkálatok, amelyek során véghezvitték a falak szigetelését, a nyílászárók cseréjét, valamint a külső és a belső falak festését is. Ezek a munkálatok jelenleg is folyamatban vannak. Az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola tavaly sikeresen pályázott a Tartományi Sport- és Ifjúsági Titkárságnál, ennek köszönhetően teljesen felújítják az oktatási intézmény nyitott sportpályáját. Az óbecseiek jól tudják, hogy ez a pálya már évek, ha nem évtizedek óta szinte életveszélyes állapotban van. A mintegy 15 millió dináros beruházásnak köszönhetően, amelyből a titkárság 12 millió dinárt, az önkormányzat pedig további hárommillió dinárt biztosított, egy teljesen új, korszerű és biztonságos sportpálya áll majd a diákok rendelkezésére. Az óbecsei Népkönyvtár, az óbecsei Városi Múzeum és a sportközpont esetében elmondható, hogy a legrosszabb állapotban a múzeum épülete van. Erre vonatkozóan az önkormányzat a múlt év végén benyújtotta a szükséges dokumentumokat a művelődési minisztérium Városok a fókuszban elnevezésű pályázatán, ahol 25 millió dináros támogatást igényeltünk. Eddig jó tapasztalaink vannak ezeknél a kiírásoknál, az óbecsei Városi Színház ezen a pályázaton eddig kétszer is sikeresen szerepelt. A múzeum nagy kiállítótermének a tetőszerkezete teljes rekonstrukcióra szorul, a nagytermet évek óta nem használják, mivel életveszélyes állapotban van. Elsősorban az a célunk, hogy ezt a nagytermet ismét használni lehessen, illetve egy állandó kiállítással is szeretnénk bővíteni a múzeum kínálatát. Tervek ilyen szempontból bőven vannak, az előkészületek is zajlanak, a többi a pályázati kiírásoktól, illetve a pénzeszközök megszerzésétől függ – magyarázta Kiss Igor.

Felújították az Óbecse és Temerin közötti útszakaszt mintegy 28 kilométeren (Fotó: Kancsár Izabella)

Felújították az Óbecse és Temerin közötti útszakaszt mintegy 28 kilométeren (Fotó: Kancsár Izabella)

Az infrastrukturális beruházások közül a községi képviselő-testület elnöke többek között a szennyvízhálózat bővítését emelte ki. Kiss Igor elmondta, hogy ezzel kapcsolatban a múlt évben aláírták a szerződést az illetékes minisztériummal. Hozzátette, Óbecse község az egyik azok közül az öt önkormányzat közül, amelyek sikeresen szerepeltek az első körben. Jelen pillanatban Óbecse község területének mintegy 65 százaléka van lefedve szennyvízhálózattal, és ezzel a projekttel 90 százalék fölé emelnék a lefedettséget. 

– A polgárok láthatták, hogy az év vége felé felújítottuk az egyik legforgalmasabb és legrosszabb állapotban lévő, Óbecse és Temerin közötti útszakaszt mintegy 28 kilométeren. A munkálatokat a Szerbiai Utak Közvállalat finanszírozta és végezte el az Építésügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium támogatásának köszönhetően. Nagyon szeretnénk, illetve dolgozunk azon, hogy hasonló sorsra jusson az Óbecse és Topolya, pontosabban a Topolyai útnak az Óbecséhez eső része. Az említett útszakasz is a Szerbiai Utak Közvállalat fennhatósága alá tartozik, és vannak már arra utaló jelek, illetve tárgyalások, hogy ennek a felújítása még akár az idén megtörténjen. Szeretném megemlíteni a Vajdaság mosolya gyorsforgalmi utat, amely érinteni fogja Óbecsét. Az építési munkálatokat már megkezdték, köztársasági és tartományi szinten felügyelik. A tervek között szerepel egy új híd kiépítése Óbecse és Törökbecse között, amely a gyorsforgalmi utat fogja szolgálni. Ez az új híd a meglévő hídtól, illetve a duzzasztógáttól a Tisza folyásával néhány száz méterrel lejjebb kerül. Befolyásolni nem fogja a forgalmat, hiszen a régi utat addig is használni tudjuk majd. Hogy ez mikor tröténik meg, azt jelen pillanatban nem lehet megmondani. A gyorsforgalmi útnak köszönhetően kicsivel több mint tíz percre leszünk majd az E-75-ös autópályától, ez pedig a személyi forgalomban is nagyon sokat fog nekünk jelenteni, a másik pedig gazdasági szempontból is fontos, hogy Óbecse közelebb kerül az autópályához – magyarázta Kiss Igor.

Óbecse község 2024. évi költségvetése a gyermeket vállaló vagy iskoláztató családok helyzetén is könnyíteni fog.

– Nagyon lényeges, hogy az infrastrukturális beruházásokra is többet szánunk az idén, ugyanakkor az óvodák, az iskolák és más intézményeink sem szenvednek kárt. Ilyen szempontból a legkiemeltebbek mindenképpen azok az intézkedések, amelyekben Óbecse elöl jár országos szinten is. Például tavaly szeptembertől kezdve minden gyermek számára ingyenes az óvodai ellátás Óbecse község területén. Meg kell említeni, hogy óvodabővítésre, illetve a bölcsődei ellátás bővítésére is szükség lesz, Bácsföldváron, Péterrévén és Óbecsén is meg kell nyitni legalább egy-egy csoportot. Ezen folyamatosan dolgozunk. Az idén szeptembertől is vállaljuk azt, hogy minden gyermeknek ingyenes lesz az óvodai ellátás. Emellett szeptembertől szeretnénk minden általános iskolába induló elsősnek ingyenes tankönyveket biztosítani Óbecse község területén, ugyanakkor lényeges intézkedés a középiskolások utaztatásának a támogatása, amit eddig is támogattunk, viszont most teljes mértékben át kívánjuk ezt a terhet venni a jövő iskolaévtől. Ez azokra a középiskolásokra vonatkozik, akik valamelyik községbeli településen élnek, és Óbecsén szeretnék a tanulmányaikat folytatni. Azoknak a községbeli középiskolásoknak az utaztatását részben finanszírozzuk, akik egy másik településre utaznak. Emellett megdupláztuk az elsőszülött gyermekek után járó támogatást, az eddigi húszezer dinár helyett negyvenezer dinárt ad az önkormányzat. Azoknál a kismamáknál, akiknél orvosilag indokolt, ettől az évtől kezdve részben támogatjuk a magzati szűrőtesztet – mondta a községi képviselő-testület elnöke, aki hozzátette, hogy az idén megnövelték az civil szervezeteknek és az egyesületeknek járó támogatást is: az eddigi 14 millió dinár helyett 16 millió dinárt biztosítanak erre a célra, és a tervek szerint január végén, február elején írják ki a pályázatokat.

Nyitókép: A péterrévei Samu Mihály Általános Iskolában tavaly felújítási munkálatok zajlottak (Fotó: Kancsár Izabella)