2024. június 14., péntek

A karácsony igaz üzenete

Idén két csoport elevenítette fel a betlehemezés hagyományát Óbecsén

Az óbecsei Than Fivérek Értelmiségi Kör szervezésében idén nyolcadik alkalommal tartották meg pénteken a Betlehemezők találkáját Óbecsén a Than Emlékházban. A szervezők elmondása szerint nagyon fontos ez a rendezvény, hiszen így tudják ápolni a hagyományokat.

Kancsár Izabella felvétele

Kancsár Izabella felvétele

– Nagy örömünkre szolgál, hogy idén is meg tudtuk szervezni a Betlehemezők találkáját, amely szinte már hagyománnyá nőtte ki magát, és nagyon közkedvelt itt, Óbecsén. Idei rendezvényünkön fellép a belvárosi gyermekek betlehemes csoportja, Alsóvárosról érkezett Pécsi Árpád egy kisebb csoportja, emellett az Óbecsei Schola Cantorum Énekkar gyermekkórusa és a helyi Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör táncosai teszik színesebbé a műsort. Közel nyolcvan csomagot osztunk szét a betlehemező és a fellépő gyerekek között, de a nézők között helyet foglaló gyerekekről sem feledkezünk meg, ők is kapnak ajándékcsomagot – nyilatkozta Horti Andrea, az óbecsei Than Emlékház munkatársa.

Fleisz Attila, az óbecsei Sever Đurkić Általános Iskola hitoktatója szerint a betlehemi játék a karácsony igaz üzenetét adja át, amely a mai világban sajnos már el van rejtve.

Kancsár Izabella felvétele

Kancsár Izabella felvétele

– Nyolc gyermekkel érkeztünk, és egy régi, helyi, hagyományos betlehemi játékot adjuk elő. Szerda Andrástól kaptuk el a szöveget, az énekeket, fellépünk majd a templomban is. Második éve, hogy ezt adjuk elő, úgyhogy a szöveget és az énekeket a gyermekek már ismerik, vagy a kórussal éneklik, a templomban hallották. Ezek azok a karácsonyi énekek, amelyek hagyományosak és a templomban is megjelennek, de vannak olyan dalok is, amelyek csak itt csendülnek fel – fogalmazott a hitoktató.

Kancsár Izabella felvétele

Kancsár Izabella felvétele

A gyermekek számára nagy öröm a betlehemezés.

– A mi csoportunkban nyolcan vagyunk, négy unokatestvér, egy barát, egy barátnő és mi ketten a testvéremmel. Nekem az a kedvenc részem, amikor énekeljük a Mennyből az angyal című karácsonyi dalt és a Csordapásztorokat – mondta Pécsi Sára.

A rendezvény a Magyar Nemzeti Tanács támogatásának köszönhetően valósult meg.

Nyitókép: Kancsár Izabella felvétele