2024. június 20., csütörtök
HELYHATÓSÁGI VÁLASZTÁSOK 2024

Közösen, összefogva minden sikerülhet

Dobai János erősíteni szeretné a bégaszentgyörgyi magyar érdekképviseletet

Dobai János 1952-ben született Tordán, jogi diplomát az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Karán szerzett, majd jogászként dolgozott Bégaszentgyörgyön és Tordán is, Bégaszentgyörgyön volt szabálysértési bíró is, Nagybecskereken önigazgatási jogvédőhelyettes. 2000-től kezdve a bégaszentgyörgyi község alelnöke, 2008-tól fogva titkárhelyettes a tartományi mezőgazdasági titkárságon, majd segédtitkár a Tartományi Környezetvédelmi és Településrendezési Titkárságon. Jelenleg nyugdíjas, a tordai helyi közösség tanácselnöke. 2018 óta a Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Nyelv- és Íráshasználati Bizottságának elnökhelyettese.

A bégaszentgyörgyi község magyarsága már számtalanszor bizonyította azt, hogy egy összetartó és tettre kész közösség, akik tisztelik a magyar hagyományokat, a kultúrát, most pedig helyhatósági választásokra készülnek. Dobai János listavezetővel a lehetőségekről és a terveikről beszélgettünk.

Meséljen arról, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség milyen listával indul a bégaszentgyörgyi helyhatósági választásokon!
– Teljes listával indulunk, ami 31 személyt jelent, és Torda mellett Magyarittabéről, Tamásfalváról és Udvarnokról is vannak jelöltjeink, akik egyetemi, középiskolai és általános iskolai végzettségűek, köztük jogászok, közgazdászok, vállalkozók, földművesek, háztartásbelik, fiatalok és idősebbek is. Eddig három képviselővel dolgoztunk, de szeretnénk, ha több lenne, mert a célunk, hogy nagyobb súlyunk legyen az önkormányzatban. A beruházásaink és a rendezvényeink eddig főleg tartományi, MNT-s és anyaországi támogatásokból valósultak meg, jó lenne, ha ezekhez az önkormányzat is jobban hozzájárulna, ehhez viszont további képviselők kellenek.

Milyen tervekkel vágnak neki a következő négy évnek?
– Elsősorban az oktatási és a kulturális intézményeinket akarjuk erősíteni, folytatni szeretnénk a kultúrotthonok fejlesztéseit, felújításait, illetve megtartani a hagyományos rendezvényeinket. Magyarittabén és Tordán nagyon fontos az oktatási intézmények felújítása, de a sportról se feledkezünk meg. Magyarittabén erős a sportélet, és jó lenne az ottani sportépületeket felújítani. Ugyanúgy fontos a közutak rekonstruálása és Tordán a Civil Szervezetek Otthona. Udvarnokon befejezés előtt áll a katolikus temetőben a kápolna épülete. Én abban bízom, hogy ezeket közösen, összefogva sikerül megvalósítanunk.

Torda ezen a hétvégén falunapot és templombúcsút ünnepel. Miért fontos ez a helyieknek? Milyen programokkal készülnek?
– Tegnap megtartották az ünnepi szentmisét, ma az ifiben lesz buli a fiataloknak, vasárnapra a vendégeinket várjuk. Szombaton lesz horgász- és főzőverseny, gyermekfoglalkozások, élőzene, koncertek, kirakodóvásár és vidámpark is várja az érdeklődőket. A falunak ez a legnagyobb ünnepe, már hetek óta zajlanak az előkészületek. Ilyenkor hazatérnek az elszármazottak, ellátogatnak a testvértelepülések képviselői is.

Nyitókép: Dobai János