2024. június 20., csütörtök

Először érdemelték ki a tájolási díjat

A tóbai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színjátszó csoportja Magyarcsernyén vendégszerepelt

A tóbai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színjátszó csoportja március közepén mutatta be legújabb előadását, László Miklós Szegény Fehérvári című bohózatát két képben és Lackó Farkas Erzsébet rendezésében. A tóbaiak szombaton a magyarcsernyei kultúrotthonban vendégszerepeltek. A társulat egyébként a Nagykikindán megrendezett XXVIII. Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóján – egyebek mellett – a Magyar Nemzeti Tanács tájolási különdíját is kiérdemelték.

A produkcióban a Turmájernét alakító rendezőtől megtudtuk, hogy – a szokásaiknak megfelelően – az idén is kihasználták a VMMSZ és a VMMI által nyújtott segítséget, amit Három kívánságnak neveznek. 

– Az utóbbi években szakértő segítségét kérjük és kapjuk is, ami számunkra nagyon sokat jelent, mert ő mindegyik színészünkből ki tudja hozni a lehető legtöbbet. A hölgy játékát nem nagyon szerettem, a karakter nem az én stílusom, de szerintem megoldottam a feladatot. Egyébként mindegyik amatőr társulatnak megvan a saját stílusa, így nekünk is. Mi a vígjátékokat szeretjük, mert a mi közönségünknek erre van igénye. Bár volt már szó arról is, hogy kérhetnénk segítséget hivatásos rendezőtől, de az idei szemle zsűrijének értékelésében elhangzott az is, hogy annak az lehetne a hátránya, hogy elveszhetne mindaz, amitől a tóbaiak tóbaiak, úgyhogy azt ajánlották, hogy őrizzük meg ezeket az értékeket – összegzett Lackó Farkas Erzsébet, továbbá hozzátette, hogy mindig is fontosnak tartották, hogy a környékükön mindenhol bemutatkozhassanak, de most arra fognak törekedni, hogy ebből a támogatásból oda is elmenjenek, ahova a saját költségeiken nehezebb lenne eljutniuk.
Szántó Tivadar a társulat legtapasztaltabb színésze. Még emlékszik arra, amikor ezt a darabot először állították színpadra, akkor is ő játszotta Fehérvárit, éppen ezért nem okozott neki nagyobb nehézséget beteget, orvost és majdnem halottat alakítani. A tájolási díjjal – amit először érdemeltek ki – szavai szerint az eddigi terveiket átalakíthatták, bővíthették.

– Számunkra nagyon sokat jelent ez az elismerés. Eddig csak a környező falvakra terveztük be a tájolást, de ez a díj lehetőséget ad arra is, hogy oda is elmenjünk, ahol már nagyon régen jártunk, így Dél-Bánátban Székelykevét és környékét, illetve Nyugat-Bácskában Kupuszinát és annak környékét járnánk be, de Észak-Bácskába is szeretnénk eljutni. Mindezt májusra és júniusra tervezzük, amíg nem kezdődnek el a határban a nagyobb munkálatok – tette hozzá a színész.
Az előadásban fellépett ifj. Detki Antal dr. Turmájerként, Lackó F. Erzsébet Turmájernéként, Aranyos Dominik Kalocsaiként, Szántó Tivadar Fehérváriként, Kiss Zoltán a fiatalemberként, Nánity Nikoletta Szilbergeldnéként, Sirovica Erzsébet pedig a szobalányként. A kellékeket Samu Tibor és Palatinus Nándor készítették el, a díszletet pedig Baka András tervezte. A technikáért Kiss Zoltán volt a felelős, a súgó pedig Tóth Anna és Bokor Vivien volt.

Nyitókép: (Fotó: Vidács Hajnalka)