2024. április 22., hétfő

Szabálysértési eljárást indítanak a szabadtéri tűzesetek okozói ellen

Az Észak-bánáti körzet területén idén február eleje óta huszonhat tűzesetnél avatkoztak be a tűzoltóság tagjai, ebből huszonöt a nyílt területen zajlott, ami jelentős emelkedést jelent az előző év azonos időszakához képest, amikor huszonhárom tűzesetből csak tizenegy zajlott szabadtéren.

A nagykikindai Rendkívüli Helyzetek Osztálya a szabadtéri tűzesetek megemelkedett száma miatt felhívja a lakosság figyelmét, hogy ne gyújtsák fel a levágott füvet, az alacsony aljnövényzetet és az egyéb hulladékot a szabadban, mert ezzel veszélyeztetik a saját és a környezetükben élők biztonságát, illetve a tűz elterjedése nagyobb anyagi károkat okozhat a környékbeli épületekben is.

Az elkövetkező időszakban a Rendkívüli Helyzetek Osztálya a rendőrséggel közösen fogja ellenőrízni a kültéri tűzvédelmi intézkedések betartását, és szabálysértési eljárást indít azokkal szemben, akik nem tartják be a hulladék és a növényi maradványok égetési tilalmát. Ugyancsak tilos az erdőben és az erdő szélétől 200 méteres távolságban tüzet gyújtani, kivéve az arra kijelölt helyeken, az előírt tűzvédelmi intézkedések betartásával. Az előírások figyelmen kívül hagyása esetén a pénzbírság 10.000 és 50.000 dinár között mozog.

Az égetést tiltó tűzvédelmi törvény előírásainak be nem tartásáért – az apró terménymaradványok, illetve a hulladék és növényi maradványok égetéséért nyílt területen – a jogi személyeket 300.000-től 1.000.000 dinárig, a természetes személyeket pedig 10.000 dináros pénzbírsággal sújthatják.

Nyitókép: Egyre több nyílt téri tűzesethez riasztják a tűzoltókat (Fotó: facebook.com)