2024. április 20., szombat

Röplabdával kezdődött a barátság

Nagykikinda és a lengyelországi Jasło városa partnerségi megállapodást írt alá

Hétfőn a késő délelőtti órákban Nagykikindán Nikola Lukač polgármester és a lengyelországi Jasło városának képviselői gazdasági, mezőgazdasági, kulturális és sportügyi partnerségi megállapodást írtak alá. 

–  A röplabda az a sportág, ami néhány évvel ezelőtt összehozta a két várost, a röplabdázóink ugyanis már évek óta járnak oda egy tornára. Jasło városának delegációja néhány napot töltött a városunkban, és ez alatt az idő alatt lehetőségük nyílt arra, hogy megismerjék a mezőgazdaságunkat, a művelődési és a sportéletünket. Ellátogattunk a tiszahegyesi bornapokra, majd Homokrévre is. Intenzívebben szeretnénk dolgozni a diákcsereprogramon, hogy a későbbiek során akár egy testvérvárosi megállapodást is aláírhassunk – mondta a polgármester.

A lengyel delegáció az elmúlt napok során megismerkedett a Nagykikinda által kínált lehetőségek egy részével, így hamarosan megkezdődhet az együttműködés megerősítése. A szlovák határ közelében fekvő város bortermeléséről, erős gazdaságáról és gazdag kultúrájáról ismert, lakosságát tekintve pedig nagyon hasonlít Nagykikindára.

– Úgy gondolom, hogy ennek az együttműködési megállapodásnak nagyon pozitív hatásai lesznek mindkét város számára. Nagyikindával a sport területén kezdtük meg az együttműködést, de a kultúra területén is bővíteni kívánjuk az együttműködést, de érdekeltek vagyunk a mezőgazdasági együttműködésekben szintén, különös tekintettel a bortermelésre – tette hozzá Ryszard Pabijan, Jasło polgármestere.

Nyitókép: A nagykikindai városvezetés a lengyel delegációval (Fotó: Nagykikindai önkormányzat)