2024. február 28., szerda

Összeírják a mezőgazdaságokat

Nagykikindán huszonnégy számlálóbiztos járja a terepet

Szerbiában vasárnap kezdődött el a mezőgazdasági termelők és üzemek összeírása. A nagykikindai önkormányzat területén a tíz kataszteri településen 5369 mezőgazdasági termelő él, illetve üzem működik, és mindegyiknek kötelező lesz részt vennie az összeíráson, tudtuk meg kedden Miroslava Narančićtól, a nagykikindai Környezetvédelmi, Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Titkárság titkárától.

– Önkormányzatunkban huszonnégy számlálóbiztos indult el vasárnap. A mezőgazdasági összeírás listáján nemcsak a családi gazdaságok szerepelnek, hanem azok a jogi személyek és vállalkozók is, akik június 1-je után regisztrálták magukat aktív termelőként. A mezőgazdasági összeírásról szóló törvény kimondja, hogy minden mezőgazdasági háztartást számba kell venni, függetlenül attól, hogy jogi személyről, vállalkozóról vagy természetes személyről van szó – hívta fel a figyelmet a titkár.

Mint az kiderült, az összegyűjtendő adatok három csoportba sorolhatók. Az összeíróknak fel kell jegyezniük a gazdaságról, az állatállományról, a terményről kapott információkat. Ezeket a kérdéseket egyébként minden válaszadónak felteszik. A kérdések második csoportját azoknak a termelőknek teszik fel, akiket az összeírás előtt kiválasztottak, a harmadik kérdéscsoport gyakorlatilag olyan kérdésekből áll, amelyeket a számlálóbiztosok nem tesznek fel, mert a hivatalnak megvannak a szükséges forrásai a szükséges adatokhoz.

– Ez a tevékenység lehetővé teszi a megszerzett adatok felhasználását a mezőgazdasági termelés fejlesztésére, olyan agrárpolitikai intézkedések meghozására, amelyek elősegítik a termelők tevékenységének fejlődését, illetve fejlesztését. A biztosok mindennap a terepen lesznek, és ha nem találnak otthon senkit, értesítést, telefonszámot hagynak a postaládában, hogy a gazdaság tulajdonosa felvehesse a kapcsolatot a számlálóbiztossal – tette hozzá Miroslava Narančić.

Az összeírás december 15-éig tart, az előzetes eredményeket pedig 2024 januárjában közlik.

Nyitókép: (Fotó: Vidács Hajnalka)