2024. június 14., péntek

Szilasi Mihályra emlékeztek a citerások

Fennállásának huszadik évfordulóját ünnepelte szombaton a vajdasági citerások legnagyobb éves találkozója, a Szilasi-nap. Minden február utolsó szombatján a bánáti Muzslyán a citerázás úttörőjérére, Szilasi Mihályra emlékeznek, egyúttal pedig bemutatkozik a vajdasági citerázás színe-java.

A háromórás műsor ezúttal is alátámasztotta, hogy vannak még lelkes művelői a citeramuzsikának. A Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület színháztermében a rendezvény Fehér Ferenc Apám citerája című versével kezdődött, Süveg Zita előadásában, Lele József citerakíséretével. A találkozót Kudlik Zoltán, a Tartományi Művelődési Titkárság titkárhelyettese nyitotta meg. A citerázás az első Durindó megszervezésével a hetvenes évek közepén vált újra élő hagyománnyá. A Durindó csakhamar a népzenészek találkozójává lett, a citerások pedig létrehozták a Szilasi-napot.

A Pacséri Magyar Dalkör (Kecskés István felvétele)

A Pacséri Magyar Dalkör (Kecskés István felvétele)

A fő szervezője a kezdetektől a mai napig Dobó József.

– Első alkalommal dr. Szöllősy Vágó László volt az, aki nagyon sokat segített a szervezésben, mivel húsz évvel ezelőtt nem volt se internet, se mobiltelefon, hanem veze- tékes telefonnal próbáltuk összeszedni azokat a művelődési egyesületeket vagy szólistákat, amelyek/akik citerázással foglalkoztak. Szerintem abban az időben kevesebben foglalkoztak citerazenével, mint ma. A húsz év alatt nagyon sok minden megváltozott, a Szilasi-nap is, és mondhatom, hogy mind népesebb és népesebb lett – mesélte Dobó József.

A magyarkanizsai Ozoray Árpád MME citerazenekara  (Kecskés István felvétele)

A magyarkanizsai Ozoray Árpád MME citerazenekara (Kecskés István felvétele)

Az idei rendezvény színfoltja volt, hogy két újvidéki citeracsoport is fellépett. A székvárosnak ugyanis hosszú ideig nem volt citerazenekara. Ördög Lóránt kisoroszi fiatal citeraoktatónak köszönhetően 2019 óta újra szól a citera Újvidéken.

– A Vajdasági Magyar Népművészeti és Közművelődési Központ keretében jelenleg három citerazenekar van Újvidéken: a Csúsztató citerazenekar a felnőtteknek, a Pörgető citerazenekar az általános iskolás, fölső tagozatos gyerekek számára, és vannak a kicsi citerások, az elsős, másodikos gyerekek, akiknek még nincs „rendes" nevük. A Csúsztató citerazenekar az eredeti zenekarunk, velük indultunk 2019 őszén. Utána jöttek a gyerekek a Pörgető zenekarral, a kicsi citerások csoportja pedig tavalyelőtt alakult meg. A Csúsztató citerazenekarban heten vagyunk, a Pörgetőben nyolcan, a kicsi citerások között pedig hatan vannak – hallottuk Ördög Lóránttól.

A muzslyai citerazenekar és kórus  (Kecskés István felvétele)

A muzslyai citerazenekar és kórus (Kecskés István felvétele)

A találkozón megjelentek Vajdaság legjobb citeraszólistái, citeraoktatói, a citerázás kiváló művelői, akik mindent megtesznek annak érdekében, hogy továbbadják a tudásukat.

– Nagyon örülök annak, hogy a szülők még manapság is felismerik a hagyományőrzés fontosságát, legyen az citera, tambura, ének vagy néptánc. Mindez a magyar kultúra szerves része. A citera egy nagyon könnyen tanulható hangszer, iskolában, egyesületben, otthon egyaránt. Biztatom a szülőket is, hogy tessék nyugodtan citerázásra adni a fiút, lányt, mert egy hónapon belül már megvannak az első sikerélmények. Remélhetőleg egy napon pedig itt fogunk majd találkozni a Szilasi-napon – mondta Micsik Béla törökbecsei citeraszólista, citeraoktató.

A Csúsztató citerazenekar, Újvidék  (Kecskés István felvétele)

A Csúsztató citerazenekar, Újvidék (Kecskés István felvétele)

A csókai származású, Budapesten élő Borsi Ferenc citeraművész a találkozó rendszeres vendége. Szerinte örvendetes a Szilasi-nap megrendezésének a folytonossága.

– Igény van ilyen rendezvénysorozatra, hiszen az igény élteti. Nem csak egyszer rendezik meg, aztán többet nem. Ehhez kapcsolódik az a gondolat is, hogy a közösséget élteti a hagyomány. Mintegy cementje, az tartja össze. És ha a közösség megtartja a hagyományait, az erősíti a közösséget. Vissza is hat – mondta Borsi Ferenc citeraművész, az Óbudai Népzenei Iskola tanára.

A rendezvény fellépői főként a vidékünkön gyűjtött anyagból válogattak. Örvendetes, hogy az idén is bemutatkoztak fiatal tehetségek.

A temerini Szirmai Károly MME citerazenekara és kórusa  (Kecskés István felvétele)

A temerini Szirmai Károly MME citerazenekara és kórusa (Kecskés István felvétele)

– Nagyon komoly citerás találkozóról van szó. Nem versenyjellegű. És ahogy ma este Borsi Ferenc is elmondta fellépése előtt, jelentős az, hogy egymással találkozhatnak, de egymástól tanulhatnak is a mai napon – hallottuk Sutus Árontól, a VMMSZ elnökétől.

A Szilasi-nap utolsó, 27. műsorszáma a Flaman-Hézső citerakettős fellépése volt, akik a magyar kultúra napján átvehették a VMMSZ Plakett díját.

Apám citerája  (Kecskés István felvétele)

Apám citerája (Kecskés István felvétele)

– A híre nagyon meglepett bennünket és nagy örömmel töltötte el a szívünket. Gyakorlatilag a Pityuval mi idestova már négy évtizede, hogy „bajlódunk" a citerázással. Úgy érezzük, hogy ez egy méltó pontja volt az egész pályafutásunknak. Nagy megtiszteltetés volt számunkra a Plakett díj – mondta Hézsó Zsolt zentai citeraszólista.

Micsik Béla citeraszólista  (Kecskés István felvétele)

Micsik Béla citeraszólista (Kecskés István felvétele)

Flaman Istvánnak Szentmihályon, Tordán, Magyarcsernyén, Magyarkanizsán, Zentán és Nagykikindán vannak tanítványai. Összesen 46 diákja van, ami szerinte azt mutatja, hogy lesz utánpótlás. Ugyanakkor Magyarkanizsán és Nagykikindán a fiatalok mellett felnőtt csoportot is oktat.

A Magyar Nemzeti Tanács az idén a kiemelt jelentőségű regionális rendezvények közé emelte a Szilasi-napot.

A Galáris citerahármas Szenttamásról  (Kecskés István felvétele)

A Galáris citerahármas Szenttamásról (Kecskés István felvétele)

Borsi Ferenc citeraművész  (Kecskés István felvétele)

Borsi Ferenc citeraművész (Kecskés István felvétele)

A Flaman–Hézső citerakettős  (Kecskés István felvétele)

A Flaman–Hézső citerakettős (Kecskés István felvétele)

Nyitókép: Megtelt a színházterem (Kecskés István felvétele)