2024. június 14., péntek

Nagy segítség a szülőknek

Huszonöt éve működik a nagybecskereki diákbusz

A Nagybecskereki Diáksegélyező Egyesület 1997 februárjában indította be az óvodások és a kisiskolások utaztatását. Ez volt az első ilyen célt szolgáló mikrobusz Vajdaságban. A jármű üzemeltetése azóta sokat segít elsősorban a peremvárosi részeken élő magyar szülőknek. A legnagyobb bánáti városban ugyanis a múlt század kilencvenes évei óta már csak egyetlen magyar óvodai csoport és egy olyan általános iskola van, ahol még megmaradtak a magyar osztályok. Esetenként az utazási gondok miatt mond le a magyar szülő gyereke anyanyelven való iskoláztatásáról. A szűkös anyagiak mellett mindmáig problémát okoz a rendszertelen és bizonytalan városi utasforgalom. 

– Az óvodások utaztatása néhány éve a Petőfi Magyar Művelődési Egyesület kisbuszával történik, mi pedig továbbra is az iskolások utaztatásáról gondoskodunk. Jelenleg 15 alsósunk van. Minden reggel fél héttől kezdve Kádár Zoltán kettőt fordul a járművünkkel a városban, hogy minden kisiskolás gyerek megérkezzen a tanítás kezdetére a Sonja Marinković Általános Iskolába. Járművünk naponta mintegy 150 kilométert tesz meg. Az idén sajnos csak egy magyar elsőst írattak be, de az előrejelzések szerint őszre hét magyar elsős beíratását várják, úgyhogy több utazó diákunk lesz. Arra is készen állunk, mivel még egy rendelkezésre álló járművünk van –  hallottuk Meleghy Zoltántól, az NDE titkárától.

Miután a Magyar Nemzeti Tanács 2012-ben beindította a diákbuszokat Vajdaság-szerte, így a becskereki diákbusz működtetése is bekerült a nemzeti jelentőségi programba, és immár az MNT közreműködésével, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával üzemeltetjük a járművet.  

– Hogyha az iskolában valamilyen külön aktivitás van a hétvégén, akkor szintén bevisszük a gyerekeket, de ingyenes kirándulásokra is van lehetőség. A szülőknek nagy segítség, hogy a ház előtt szállnak be a kombiba a gyerekek, és a ház elé érkeznek haza az iskolából. Azt is hangsúlyoznám, hogy jó kapcsolatunk van a tanító nénikkel – mondta Meleghy Zoltán. 

A diákbusz működtetése mellett az NDE támogatja a régió középiskolásait évi tanulmányi segély kifizetésével. A jelentkezők számától függően 60–70 diákot tudnak támogatni kisebb összeggel.

Nyitókép: Az NDE kisbusza (Fotó: Kecskés István)