2024. április 18., csütörtök
MUZSLYA

Don Boscóra emlékeztek

Bosco Szent János áldozópapra emlékeztek tegnap Muzslyán a Szűz Mária Szent Neve plébániatemplomban. A bánáti papság hálaadó szentmisén adózott Don Bosco emlékének, aki a 19. században élt, és minden erejét az ifjúság nevelésének szentelte. Az eseményen a muzslyai híveken kívül részt vettek a helybeli Szervó Mihály Általános Iskola hittanosai és hitoktatói.
Bosco Szent János 1815-ben született Olaszországban. 1841-ben szentelték pappá, és attól kezdve az ifjúság nevelését tartotta legfontosabb feladatának. Iskolákat és otthonokat alapított, amelyekben felkarolta az utcára került fiatalokat. Amikor 1888. január 31-én Torinóban elhunyt, 250 iskolában és otthonban mintegy 130 ezer fiú nevelkedett. Don Bosco alapítója volt a szalézi rendnek. 1930-ban szentté avatták, és 1936 óta halálának évfordulóján emléknapot rendeznek, a világ minden táján, ahol jelen vannak a szalézi rend szerzetesei.
Muzslyára 59 évvel érkeztek a szalézi rend tagjai, és azóta teljesítenek szolgálatot a helybeli katolikus plébánián. Ez a hagyomány azonban idén megszakad, mivel a szalézi rend július 31-i hatállyal megszünteti a működését a nagybecskereki egyházmegye területén. A gyerekektől és a hívektől elköszönt Kalapis Sztoján atya, muzslyai plébános. 

Nyitókép: Sztoján atya elköszönt a gyerekektől (Kecskés István felvétele)