2024. április 18., csütörtök

Jó helyen vagyunk

Magyarittabén megkezdődőtt a XLI. Ittabei Téli Találkozók című rendezvénysorozat

Szombaton este a magyarittabéi kultúrotthon színháztermében negyvenegyedik alkalommal húzták félre a függönyt, amíg szólt a Káka tövén költ a ruca című népdal, amely az idei, negyvenegyedik Ittabei Téli Találkozók kezdetét jelezte. A rendezvényt Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke nyitotta meg.

– Az, hogy negyvenegyedik alkalommal szerveztek meg itt, Magyarittabén egy ilyen jelentőségű rendezvénysorozatot, azt bizonyítja, hogy jó helyen vagyunk, hogy összefogással, közösen jó dolgokat teszünk. Hatalmas megtiszteltetés, hogy a magyar kultúra napja alkalmából szervezett vajdasági központi ünnepsége utáni napon pontosan itt, a szórványban beszélgethetünk arról, hogy a magyarság nélkül valójában nincs kultúra, hiszen rengeteget adtunk Európának és a világnak – hangsúlyozta Kovács Elvira.

Kerekes József, a magyarittabéi helyi közösség tanácsának elnöke úgy fogalmazott, a helybeliek büszkék arra, hogy az elmúlt négy évtized során – kisebb szünetekkel ugyan – sikerült megőrizniük a rendezvényt, ami nem volt könnyű, induláskor ugyanis a faluban kétezren éltek, ma pedig csak hétszázan.

– Az Ittabei Téli Találkozók Bánát legrégibb ilyen jellegű rendezvénysorozata. Ezt még 1976-ban Deák Ferenc indította útjára, és mi erre nagyon büszkék vagyunk, mert ez a falunk számára ünnep. Ilyenkor bemutatjuk a szerb, a magyar, a román kultúrát, együttélésünk fő pontjait. Multietnikus közösségben élünk, és mi erre büszkék is vagyunk –  mondta a tanácselnök.

A megnyitón szerbittabéi, magyarcsernyei, tordai, toráki és szentmihályi művelődési egyesületek léptek a színpadra, de a helybeli Búzavirág Hagyományápoló Egyesület is készült, hallottuk Boros Beátától, az egyesület elnökétől.

A megnyitón, mivel az multinacionális, illetve multikulturális jellegű, ezért csak egy tánccsoportunk lép fel, a legidősebbek. Most már csak lányok táncolnak ebben a csoportban, a többieket az iskola elsodorta más tájakra, és így a próbákat nagyon nehéz összehozni – mesélte Boros Beáta.

A rendezvény fontosságát, összetartó erejét a Magyar Nemzeti Tanács is felismerte, ezért kiemelt jelentőségű regionális rendezvénnyé nyilvánította.

– Ezek a kulturális események, főleg itt, a szórványban nagyon fontosak, hogy a magyarságot összetartsák, mert a kultúra az egyik alapkő a magyarságunk megtartásához – nyilatkozta Tóth Ramóna, a Magyar Nemzeti Tanács végrehajtó bizottságának a tagja.

A rendezvényeknek mindig sok nézőjük van és fontos a közösségépítő szerepük. Az emberek megszokták és szívesen látogatják azokat, tudtuk meg a helybeli Buka Katalintól.  

– Ilyenkor nagyon sok szülő, nagyszülő, szomszéd, keresztszülő jön el, hogy megtekintse a fellépőket. Tematikus rendezvényeink is vannak minden hétvégén, az embereket megmozgatja a színház, a táncos, zenés események – mesélte Katalin.

A rendezvénysorozat március 17-én zárul, addig pedig számos színházi előadás, bál, teadélután, kézműves foglalkozás és kolbászfesztivál várja az érdeklődőket.

 

Nyitókép: A rendezvényt Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke és Kerekes József tanácselnök nyitotta meg (Fotó: Vidács Hajnalka felvétele)