2024. április 18., csütörtök

Lelkesedéssel és szeretettel

Téli oratórium Muzslyán

Még tart a téli szünidő, a kollégisták hazautaztak, de a muzslyai Emmausz kollégium mégsem volt üres a héten: a hagyományos téli oratórium részvevőinek adott otthont. Hétfőtől szerdáig mintegy hatvan helybeli általános iskolás diák töltötte el itt a délelőttöket. Számukra 15 animátor készített szórakoztató foglalkozásokat. 

Hóembert is készítettek  (Fotó: Kecskés István)

Hóembert is készítettek (Fotó: Kecskés István)

Katekézissel, közös imával, énekléssel, beszélgetéssel és Sztoján atya biztató szavaival kezdődtek a napi foglalkozások. Ezek után az általános iskolás gyerekek számos foglalkozás közül választhattak. A kézműves műhelyeken kívül a fiúk kedvenc szórakozása a focizás volt. A havazásnak köszönhetően, hosszú idő után, a téli oratóriumon szabadtéri foglalkozás is volt. 

– A múlt évhez képest kicsit kevesebb gyerek vesz részt az idei oratóriumon, ez várható is volt. Hiszen a gyerekek lassan felnőnek, de meg vagyunk elégedve most ezzel a jelenlegi számmal – hallottuk Kocsis Eriktől, az oratórium egyik szervezőjétől.    

Az oratóriumokat a szalézi rend tagjai honosították meg, akik a múlt század hatvanas éveiben érkeztek Muzslyára. Ugyanis Don Bosco követőiként egyik fontos feladatuk a fiatalokkal való foglalkozás. 

– A nyári oratóriumokat 1995 óta minden nyáron megszerveztük, még a legnehezebb időkben is. Volt, amikor 230 gyerek vett részt a nyári oratóriumon. Akkor több gyerek volt Muzslyán is. A téli oratórium szervezését pedig 15 évvel ezelőtt kezdtük el. A téli szünidőben tartjuk az új animátorok képzését is, és akkor rögtön utána van a téli oratórium. Az új animátorok megmutathatják, hogy mennyire sajátították el az oratórium varázsait – mennyire tudnak foglalkozni a gyerekekkel – mondta Kalapis Sztoján muzslyai plébános. 

Számos kézműves foglalkozást tartottak  (Fotó: Kecskés István)

Számos kézműves foglalkozást tartottak (Fotó: Kecskés István)

Kevesebb gyerek van, mint korábban, de a lelkesedés az megmaradt, úgy a gyerekekben, mint a foglalkozások vezetőiben is. 

– Örülünk, hogy a gyerekek ekkora szeretettel érkeznek hozzánk. Igaz, hogy kevesebben vannak, de a lelkesedés még mindig megvan bennük. Igazából a szülők is nagyon örülnek annak, hogy van oratórium. Ugyanis a gyerekeket kicsit ilyen módon a szünidő alatt kimozdítjuk a házból. Nagyon örülünk, hogy itt vannak. A foglalkozásokon igyekszünk minél jobban a témához kötődni. Most a tél a téma, úgyhogy a hozzá kapcsolódó kézműves képzéseket tartunk – hallottuk Rapos Lenke szervezőtől.

Az oratóriumra járó gyerekeknek csaknem fele alsós. Ez azt mutatja, hogy a szülők szívesen engedik a gyereküket a foglalkozásokra. Sokan közülük visszajárnak, hiszen a téli szünidőben nem sok muzslyai gyereknek van lehetősége elutazni valahova. 

– A szülők nagyon tisztelik és becsülik a kezdeményezésünket. Elküldik a gyerekeket és szeretnék, hogy a gyerekek jó dolgokra, jó célokra használják a szabad időt. Jobb itt lenni a társaságban, mint otthon ülni a számítógép előtt, vagy a mobiltelefonnal. A szülők ezt látják, értékelik, helyeslik, és ezért is jönnek a gyerekek ide – mondta Sztoján atya. 

A muzslyai szülők örülnek, hogy a gyerekeik számára a szünidőben van egy ilyen kikapcsolódási lehetőség. Bíznak abban, hogy ez a hagyomány megmarad. Ugyanis a szalézi rend 2024. július 31-ai hatállyal megszünteti a működését a nagybecskereki egyházmegye területén.

Nyitókép: Sztoján atya a gyerekekkel (Fotó: Kecskés István)