2024. április 17., szerda
MUZSLYA

Ülésezett a VMSZ Nyugdíjas Fórumának elnöksége

A nyugdíjasok a vajdasági magyarság egyik legaktívabb részét képezik. Minden közösségi rendezvényen ott vannak és kiveszik a részüket a munkából, feladatot vállalnak a választási kampányban is, hangzott el a VMSZ Nyugdíjas Fóruma bővített elnökségének szombaton, Muzslyán megtartott ülésén.  

A Magyar Házban megtartott rendezvényen Sztojkó József, a VMSZ Nagybecskereki Városi Szervezetének az elnöke köszöntötte a Vajdaság minden területéről érkezett vendégeket. 

– Egymást segítjük, nem csak választásokkor, hanem máskor is. Külön programokat készítünk a nyugdíjasokkal, odafigyelünk, hogy a nyugdíjasok anyagi helyzete egyre jobb legyen. Nagybecskereken, a községi nyugdíjas fórum mellett, aktívan tevékenykedik több helyi nyugdíjas fórum is, az erzsébetlaki, a muzslyai, a nagybecskereki. De a politikai párton kívül is nekünk itt Muzslyán van két nagyon aktív nyugdíjas egyesületünk, mondta Sztojkó József. 

Kerekes József, a pénzügyminisztérium államtitkára a nyugdíjasok anyagi helyzetét javító intézkedésekről beszélt. 

– Az elmúlt két évben, és az elkövetkező januári nyugdíjemeléssel a nyugdíjak 56,1 százalékot növekednek. Tudjuk, hogy most októberben 5,5 százalékot növekedtek a nyugdíjak, januárban pedig 14,8 százalékos nyugdíjemelés lesz. A terv, hogy 2025-re az átlagnyugdíj 430 és 450 euró között legyen, ami körülbelül olyan 50 ezer dinár. Emellett még vannak egyéb intézkedések is, amelyek nem konkrétan a pénzügyminisztérium hatáskörébe tartoznak, de ezek is elősegítik a nyugdíjasok boldogulását, mondta az államtitkár.  

A nyugdíjasok a választási kampányból is kiveszik a részüket. 

– Ezért is szerveztük meg ezt a találkozót a nyugdíjasoknak, hogy nekik is legyen egy ilyen komoly rendezvényük a kampányidőszak alatt, hogy megmutassák, hogy ők is itt vannak, és kiveszik a részüket mindenből, amiből kell, mondta Rácz Szabó Márta, a VMSZ Nyugdíjas Fórumának az elnöke. 

Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke hangsúlyozta az ilyen találkozások fontosságát.  

– Államtitkáraink, szakpolitikusaink és jómagam próbáljuk összekötni őket a megfelelő területért felelőssel. Elmondjuk nekik, hogy melyek az újdonságok, és konkrét problémák megoldásával is foglalkozunk. Jó látni azt a lendületet, amit a szépkorúak mindennapjainkba behoznak élettapasztalatukkal. Jó látni azt a lelkesedést bennük, hogy mindent megtennének azért, hogy a családjuk, gyermekeik itt maradjanak, itt boldoguljanak a szülőföldjükön, mondta Kovács Elvira.    

A nyugdíjasok kérdéseire Kovács Elvira mellett Lálity Urbán Emese és Kerekes József államtitkárok, valamint Pintér Anna-Mária tartományi képviselő-jelölt válaszolt. Az egybegyűlteket köszöntötte Palatinus Ervin, Muzslya Helyi Közösség Tanácsának elnöke is. 

Nyitókép: Kovács Elvira válaszolt a nyugdíjasok kérdéseire (Fotó: Kecskés István)