2024. július 24., szerda

Versenyképesség növelése

Vissza nem térítendő támogatás vállalkozó nőknek Nagybecskereken

A nagy érdeklődés miatt Nagybecskerek Város a tavalyihoz képest az idén megkétszerezte a női vállalkozások támogatására szánt összeget. Tegnap a városházán 25 vállalkozó nő vette át a támogatásról szóló szerződést, és még a nap folyamán befizették a számlájukra a pályázaton megnyert összeget.

Szerbiában a vállalkozások egyharmadát nők vezetik, de további támogatásra és biztatásra van szükségük. Nagybecskerek Város tavaly kezdte meg a vissza nem térítendő támogatások odaítélését a vállalkozó nőknek.
– A múlt évhez képest az érdeklődés az idén nagyobb volt, de növeltük a támogatásra szánt összeget is. Tavaly először hirdettünk meg támogatási pályázatot, kétmillió dináros keretösszeggel és 12 vállalkozó hölggyel írtunk alá szerződést, az idén pedig ez az összeg ötmillió dinár és 25 támogatási szerződést írtunk alá – nyilatkozott Simo Salapura, Nagybecskerek polgármestere.
A támogatás elsősorban a kezdő vállalkozók számára jelent sokat. Tripković Melinda ez év áprilisában nyitott szépségszalont és ez az első pályázat, amelyen támogatást kapott a vállalkozására. Mint elmondta, ez sokat jelent majd a további munkában. A pályázaton nyert összeget a felszerelésre költi majd el.
A támogatás célja nemcsak az, hogy vállalkozásra bátorítsák a nőket, hanem, hogy vállalkozásaik versenyképesek is legyenek.
– Egy vásárló nem nézi azt, hogy ki a vállalkozó, hogy az nő vagy férfi. Itt nincsenek érzelmek, itt a harc egyforma, legyen az férfi vagy nő. És mivel a nőknek mégis egy picit nehezebb a szerepük is az életben, mivel anyukák is, feleségek is, újak az egész bizniszben, akkor valami módon legalább így tudunk nekik segíteni – mondta Bálint Izabella, a Nagybecskereki Munkaadók Egyesületének igazgatója.
Nagybecskerek önkormányzata a jövőre is kiírja majd ezt a pályázatot, de tervben van hasonló támogatás a fiatal vállalkozók számára is.