2024. július 20., szombat

A szerboktatás fejlesztéséért

Szakmai fórumot tartottak Magyarkanizsán

A szerb mint nem anyanyelv oktatásának fejlesztéséről tartottak szakmai fórumot Magyarkanizsán pénteken. Az eseményt a magyarkanizsai Regionális Szakmai Pedagógus-továbbképző Központ, a belgrádi Oktatásfejlesztési Intézet, az EBESZ szerbiai szervezete közösen valósította meg.

Dejana Milijić Šubić, az Oktatásfejlesztési Intézet igazgatóhelyettese elmondta, hogy a szakmai fórum elsősorban a szerb mint nem anyanyelv nyelvileg homogén környezetben való oktatásának fejlesztésére összpontosít:

– Örömmel tölt el, hogy a kanizsai regionális központ felajánlotta az épületét, hogy megtarthassuk ezt a fórumot, ezáltal megkönnyítsük és javítsuk a szerb mint nem anyanyelv oktatását, illetve hogy válaszokat adjunk néhány felmerülő kérdésre. Az új, kétformátumú oktatási program már régebben elindult, de még mindig észlelünk néhány problémát, és azért vagyunk itt, hogy ezekre válaszokat adjunk.

Jerasz Anikó, az oktatási minisztérium államtitkára részletezte az elmúlt évek reformját:

– A 2021/22-es tanévtől kezdődően már minden korosztály az új tanmenet szerint tanulja a szerb nyelvet. Ez a program eltérően kezeli a homogén és a heterogén nyelvi környezetben élő fiatalokat, tehát A és B program szerint, különböző módszerekkel oktatják a szerb nyelvet. Ez azonban eddig nem hozta meg a kívánt eredményt. Kulcsfontosságú, hogy a pedagógusok az intézményeken belül is támaszt és segítséget kaphassanak az oktatás szervezőitől, az intézmények vezetőitől, valamint a szakszolgálattól. Ezért ennek a fórumnak a célcsoportja az oktatási intézmények vezetői és a szakszolgálata, őket igyekszünk megerősíteni abban, hogy támaszai legyenek a szerbet mint nem anyanyelvet oktató tanároknak.
Hangsúlyozta, hogy az új tanterv fontos eleme a homogén és a heterogén nyelvi környezet közti különbségtétel, vagyis az, hogy nem követeli meg ugyanazt az előtudást a gyermekektől Adorjánon, mint Újvidéken. Ez azt is jelenti, hogy a tanárok más módszerekkel oktatják a szerb nyelvet: homogén környezetben idegen nyelvként, míg heterogén környezetben környezetnyelvként.

Zsíros Jankelić Anikó, a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola igazgatója is részt vett a fórumon. Szerinte a környéken a szerb mint nem anyanyelv oktatása minden iskolában kihívást jelent:

– Mindig kutatjuk, hogy hogyan segíthetjük a tanulóinkat leginkább a szerb nyelv elsajátításában, hiszen az itt maradásunk egyik záloga az államnyelv ismerete. Ezért örülünk ennek a szakmai összejövetelnek, és nagyon reméljük, hogy lesz még folytatása, illetve hogy meghallgatják a szerbet mint nem anyanyelvet oktató tanárok tapasztalatait, véleményét is.
 

Nyitókép: Gergely József felvétele