2024. június 16., vasárnap

Élettel telt meg a park

A magyarkanizsai Népkert újraéledt

Szombat délutánra hirdették meg a magyarkanizsai Népkertben a RE-park eseményt, melyre sokan gyűltek össze. A park revitalizációját tűzték ki célul, melyhez a lakosok segítségét is kérték. Az önkormányzat támogatásával és RE-park csapatának szervezésében egész délután zsibongott a gyönyörű park, ahol számtalan kísérőrendezvényt tartottak. Közvélemény-kutatást és családi programokkal megtűzdelt közösségi pikniknek is beiktattak, melynek célja a Nagypark jövőbeli tartalmának közös kialakítása volt, és a sok embert, köztük rengeteg gyereket és fiatalt, időset egyaránt látva, úgy tűnt, hogy érdekődtek és fontos ügyüknek tartják a Nagy park élettel való megtöltését.
A szervezőcsapat célja elmondásuk szerint, hogy a jelenlegi park látogatottsága növekedjen, annak területe új, reprezentatív zöldfelületi elemekkel bővüljön, a tér a lakosság szórakozási igényeit kielégítő, új programokkal és új tartalmakkal gazdagodjon. A résztvevők kérdőívet is kitölthettek, melyben kifejezhették igényeiket, hogy mit szeretnének látni a parkban, milyen újdonságokat tegyenek még hozzá, hogy minél szebb és népszerűbb kirándulóhely lehessen, 
A részletes kérdőív kitöltését követően a projektfelelősök begyűjtik és feldolgozzák a véleményeket. Ám tartalmas előadásokat is hallhattak a Népkert múltjáról és jelenéről.
Az előadók a téma elismert szakértői: Fejős Sándor történész, Forró Lajos történész, Resócki Vázsonyi Csilla néprajzkutató és Valkay Zoltán építészmérnök-helytörténész voltak.
A beszélgetést Sáfrány Túrú Ágnes okleveles növényorvos, a Re-Park kezdeményezés koordinátora moderálta.
Az előadásokon kívül bábszínház, családi programok, úgy mint közös kincskeresés, családi olimpia is várták a kilátogatókat, akik közül a legügyesebbeket természetesen meg is jutalmazták. Jó volt látni, hogy igazi piknik hangulat alakult ki, kiskosár falatoznivaló, pokrócok a fűben, önfeledt kacagások, zöld övezet, gyönyörű virágok. A magyarkanizsi Népkertben kellemes szombat délutánt töltöttek el a családok, és a kérdőívek feldolgozás után láthatják is a saját ötleteiket megvalósítani a felújításra váró Vigadó árnyékában.

Nyitókép: Puskás Károly felvétele