2024. június 16., vasárnap
HELYHATÓSÁGI VÁLASZTÁSOK 2024

A biztonságnak nincs alternatívája!

Tetemes lopáskárok Horgoson – A VMSZ mindent megtesz a közbiztonság javítása érdekében

A múlt heti magyarkanizsai lakossági fórumon a horgosiak panaszt fogalmaztak meg a közbiztonság állapotát tekintve. Elmondásuk szerint a faluban megsokasodott a betörések és a lopások száma és a lakosság nyugtalansága egyre csak fokozódik. A találkozón dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és szabadkai listavezetője ígéretét tette az ügy orvoslására. A jelek szerint szavát betartva rendeződni látszik a helyzet, hiszen a rendőrség által kiadott közlemény arról informál, hogy Horgoson négy személyt letartóztattak, akiket azzal gyanúsítanak, hogy az év elejétől kezdve többször is loptak a horgosi lakosoktól. Az A.K. (26), E.K. (19), K.K. (31) és A.P. (34) lakásán végzett házkutatás alkalmával olyan szerszámokat találtak, melyek megerősítik a lopás bűntettének alapos gyanúját. Emellett K. K. lakásán amfetaminra is bukkantak a rendőrség tagjai. A gyanúsítottakat 48 órás előzetes letartóztatásba helyezték. 
 

Zoltan Vaš na tribini prošlog četvrtka (Fotografija Andraša Otoša)

Vass Zoltán múlt csütörtöki lakossági fórumon (Ótos András felvétele)

A horgosi Gorác Imrénél saját becslése szerint több, mint tízezer euró értékű a kár, amit két hete okoztak a betörők. Édesanyja lakatlan házát gazdálkodásra, gépezetek tárolására használja, és ott már nem először próbálkoztak az elkövetők, akik végül sikerrel is jártak, és nagy értékeket tulajdonítottak el. Kábelek, szerszámok tűntek el, sőt a tettesek, még attól sem riadtak vissza, hogy hangzavart okozva szétverjék a pálinkafőzőt, hozzájutva így az értékes réz alkatrészekhez is. Ezt a helyszínen, Horgoson mesélte a tulajdonos, akit már nem először károsítanak meg, és elmondása szerint eddig nem is tapasztaltak semmiféle elmozdulást a bűnösök felelősségre vonásának ügyében. Mindeddig, ugyanis vasárnap négy horgosi elkövetőt tartóztattak le, és azóta Imrét is meglátogatták községi vezetők, hogy első kézből tájékozódjanak. A házsoron egyébként furcsa látványt nyújt, hogy riasztórendszert, kamerákat, sőt még a ráccsal ellátott ablakokat is fel lehet fedezni, ugyanis ahogy tudják, védik az értékeiket. Horgoson sok esetben Rajkó, a migránsválságban megbízott rendfenntartó az első, akit hívnak, hisz ő pillanatok alatt ott terem. Migránsok már nincsenek, így a művelődési házban elszállásolt csendőrségre se volt szükség, de ahogy egyik probléma megoldódott, nyomban jött a másik. Filmbe illő jelenetek játszódtak le, ahogy Gorác Imréék története is az volt.
– Az elkövetők a Mol kútra jártak ki éjjelente, ott fosztogatták a kamionokat, és onnan errefelé vezettek az útjuk. A kutyák egész éjjel ugattak, ám ez sem tántorította el őket semmitől, sőt! Észrevették, hogy itt például nem lakik senki, és három alkalommal behatoltak a házba. Széttúrtak, szétszaggattak mindent, amit értek. Mivel ott nagy érték nem volt, sok mindent bentről nem tudtak elvinni, de ami megtetszett, azt azért nem hagyták ott. Valószínűleg felderítették a terepet, és visszatértek a nagyobb értékekért, amik a melléképületben voltak. Kábelek, szerszámok, beépített pálinkafőző-kazán, amit egy éjjel ki is bontottak, azaz szétvertek. Természetesen feljelentést tettünk, első körben mindig Rajkót hívjuk, aki két perc alatt ideér, majd a rendőröket is, de tapasztalatunk szerint az ügy valahogy mindig elakad, hisz felelősségre vonást mindeddig nem tapasztaltunk – mondta Gorác Imre. – Tízezer euró feletti a kárunk. A nyomozók megtalálták a kazán darabjait, elfogták az elkövetőket, akiket aztán ki is engedtek, és attól kezdve két héten keresztül minden éjjel visszajártak. A szomszédok szóltak, amikor zajt hallottak. Tetten is értük a tolvajt, biciklivel vettem üldözőbe a szintén biciklivel menekülő lopót, aki egy alkalmas pillanatban ledobta a hátizsákját, leugrott a kerékpárról és a kerítésen átugorva próbált menekülni – elevenítette fel a történteket Gorác Imre.

 

Od kazana za pečenje rakije Imrea Goraca nije ostalo mnogo (Fotografija Arpada Gergelja)

Nem sok minden maradt Gorác Imre pálinkafőző kazánjából (Gergely Árpád felvétele)

Mivel Horgoson az elmúlt időszakban a migránsprobléma került előtérbe, a lopások némileg csökkentek, majd az egyik probléma megoldásával most ismét a másikra kell fókuszálni. A helyiek már nagyon elkeseredettek, hogy egy pillanatra sincs megnyugvásuk. Sors Róbert, a horgosi helyi közösség tanácselnöke elmondta, hogy Horgos legrégebbi épületét is megrongálták. A magtárat, mely egykor a Kárászok tulajdonát képezte, most pedig olasz tulajdonban van, szintén garázdálkodók bitorolták. A műemlékvédelem alatt álló kishorgosi épületről is eltűntek a kovácsoltvas ajtók és ablakok, továbbá nagy ciszternákat is eltulajdonítottak és orgazdának adták el Királyhalomra. 
 

Robert Šorš, predsednik saveta Mesne zajednice Horgoš, takođe je izvestio o brojnim krađama (Fotografija Arpada Gergelja)

Sors Róbert, Horgos Helyi Közösség tanácselnöke is a lopások sokaságáról számolt be (Gergely Árpád felvétele)

– Az utóbbi hónapokban elharapózott a bűnözése, rengeteg betörés volt, és az emberek féltek, nem is alaptalanul. Még az utcai lopások is gyakorivá váltak. A rendőrség sok esetben megtalálta a bűnözőket, fel is jelentette, az ügyek viszont az ügyészségen lassan folytak, így nem nyugodhattak meg a horgosiak, mert az elkövetők szabadlábon maradtak. Ezt nem hagyhattuk már szó nélkül, és Magyarkanizsán a múlt csütörtökön megtartott közösségi találkozón adtunk hangot nyugtalanságunknak, és kértük Dr. Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke közbenjárását – mondta Sors Róbert.
Aki pedig szóba hozta a horgosiak félelmét, Vass Zoltán volt, a magyarkanizsai önkormányzat mezőgazdasággal megbízott tagja, aki horgosi lévén fontosnak érezte, hogy szót emeljen és segítséget kérjen az ügyben.
– A migránsok eltűnése után fokozatosan alakultak ki olyan rablóbandák, amelyek tagjai éjszakánként garázdálkodtak, kezdetben főleg a falu határain kívül lévő tanyákat fosztogatták. Mindenhonnan igyekeztek összegyűjteni a fémet, majd a faluban is folytatták a lopásokat. Ez már olyan mértéket öltött, hogy a lakosaink rettegtek, ki lesz a következő. Viszonylag gyorsan a rendőrség látókörébe kerültek az elkövetők, el is készültek a jegyzőkönyvek, de eljárási szakaszba valamiért nem kerültek, így tovább garázdálkodtak. A helyiek viszont saját bőrükön érezték a károkat, és a tehetetlenséget, hisz hiába derült fény az elkövetők kilétére, mégse történt felelősségre vonás. Emiatt éreztük fontosnak, hogy Dr. Pásztor Bálint elnök úrnak a tudtára adjuk, hogy ez a helyzet a horgosiak számára már elviselhetetlen. Ő még a felszólalásomat követően elmondta, hogy a belügyminisztériumhoz fog fordulni és még aznap este kaptam is tőle egy visszajelzést, hogy ez megtörtént, és hamarosan intézkedések fognak születni a panaszunk nyomán. A vasárnapi hírekben pedig azt olvashattuk, hogy négy személyt letartóztattak. Mi abban bízunk, hogy itt nem áll meg a történet. Az az érdekünk, hogy az ilyen lopásokra zéró tolerancia vonatkozzon. Hét évig volt a településünk egy iszonyatos migránsnyomás alatt, mégis sokan kitartottak Horgoson, de persze voltak olyanok is, akik elköltöztek. Megérdemelné a lakosság, hogy végre nyugalma legyen. Horgosnak minden infrastrukturális adottsága megvan, hogy fejlődőképes település lehessen, nagyon nagy baj lenne, ha néhány bűnbanda miatt az elvándorlás lenne rá a jellemző, hisz pont egy olyan helyen vagyunk, ahol sokkal inkább a be-, mint az elköltözés lenne észszerű. Nyugalmat és békét szeretnénk Horgoson! – mondta Vass Zoltán.
 

Zoltan Vaš se prošlog četvrtka obratio dr Balintu Pastoru na skupu zajednice u Kanjiži (Fotografija Arpada Gergelja)

Vass Zoltán múlt csütörtökön fordult Dr. Pásztor Bálinthoz a magyarkanizsai közösségi találkozón (Gergely Árpád felvétele)

Az üggyel kapcsolatban dr. Pásztor Bálint, a VMSZ elnöke kérdésünkre elmondta, hogy hiába minden beruházás, ha nincs közbiztonság, ezért a VMSZ a jövőben is mindent megtesz a közbiztonság javítása érdekében:
– Sikerült a migránsokat kitakarítani a teljes Vajdaság területéről, így Horgosról is. Így ők nem jelentenek gondot, azonban bandák kezdtek el garázdálkodni ezen a településen. A helyi lakosok a múlt heti magyarkanizsai lakossági fórumon arra panaszkodtak, hogy betörések, lopások jellemzik a mindennapokat. Rögtön a lakossági fórumot követően kapcsolatba léptem Ivica Dačić belügyminiszterrel, akit arra kértem, hogy a rendőrség tegyen rendet Horgoson. Másnap telefonon hívott együttműködő válaszával a rendőrség igazgatója. Tegnap a rendőrség közleményéből világossá vált a közvélemény számára, hogy sikerült elérni azt, amit a horgosiak kértek, tehát a belügyminiszter tartotta a szavát. A rendőrság igazgatója kiküldte az egységeket és rendet tettek Horgoson. A biztonságnak nincs alternatívája, és nincs semmi, ami fontosabb ennél. Hiszen ha nincs biztonság, akkor hiába vannak az infrastrukturális vagy kulturális beruházások. A Vajdasági Magyar Szövetség a köztársasági és az önkormányzati szerepvállalásának köszönhetően a jövőben is mindent megtesz a közbiztonság javítása érdekében Horgoson és a többi településen is – hangsúlyozta a párt elnöke.
 

Nyitókép: Molnár Edvárd felvétele