2024. június 21., péntek

Képekben mért életek

Puskás Károly képkiállítása Martonoson

Szombat délután nyitották meg a martonosi helyi közösségben Puskás Károly, magyarkanizsai nyugdíjas építész, hobbifotós, kordokumentáló fényképész kiállítását. A Mortinus Faluvédő Egyesület szervezésében a Martonosi Kulturális Teaház programsorozat keretében most a kubikosok, vályogvetők és falverők kaptak teret Puskás Károly gyűjtésében, aki ezeknek az embereknek és ezeknek a megélhetési forrásoknak kívánt emléket állítani.

A képek egy része Martonosról származik, ezért is tartotta fontosnak ott is kiállítani a gyűjteményt. A jelenlevőket Tandari Erzsébet, az egyesület elnöke köszöntötte, ének-, citeraszó és szavalat tette még szebbé. A kiállítást Balla Lajos nyitotta meg, aki Puskás Károly tevékenységét és a képeken megjelenő, már csak a múltat idéző munkafolyamatokat említette.

A kiállítás május 11-éig tekinthető meg Martonoson, a helyi közösségben, ahol el lehet mélázni az egykori élet milyenségén, ezt ajánlja Puskás Károly is, aki arra biztatott mindenkit, hogy alaposan, lassan mélyedjenek el az eléjük táruló világban, mely egy időutazásra hívja a szemlélődőket.

– A martonosiak kérésére hoztam el a kiállítás anyagát, ugyanis itt is volt egy csoport, jó pár kubikos család. Ők nem ásóval, kapával, csákánnyal dolgoztak, hanem kordélyaik és lovaik voltak, a földet szállították.  A kubikosok mellett a vályogvetők és a falverők is megmutatkoznak a képeken, melyeket körülbelül három éven keresztül gyűjtögettem. Gondoljunk csak az aracsi templomra, mely 1300-ban épült,  mennyi-mennyi téglát meg kellett csinálni, hogy az fölépüljön, ahhoz pedig vályogra volt szükség! – mondta Puskás Károly, aki azt is elárulta, hogy a Kanizsai Írótábor évtizedeiről szeretne egy újabb kiállítást szervezni, ám támogatók híján egyelőre várat magára a dolog.

 

Nyitókép: Bajić Jenei Klementina felvétele