2024. július 24., szerda

Aszfaltos úton járhatnak a kishomokiak

Önkormányzati költségvetésből finanszírozzák a beruházást

Magyarkanizsa község egyik legkisebb településén Kishomokon, mely Martonos helyi közösséghez tartozik, és mindössze mintegy 110 főnyi lakosa van, végre elkészült az aszfaltos út. A település fő utcája mindeddig földes volt, és a lakosok már húsz éve várnak arra, hogy végre kiaszfaltozzák azt. Erre most került sor, a helyiek nagy örömére. A zömében állattenyésztéssel és földműveléssel foglalkozó kishomokiak most már nyugodtan közlekedhetnek, akár nagy esőzések után is. 
A munkálatokat Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa község polgármestere is megtekintette kedden, amikor még dolgoztak a gépek. Az aszfaltozást rövidesen be is fejezik.
– Hosszú évek óta beszéltünk arról, hogy legalább ezt a két utcát, ami összeér a falu központjában, aszfaltozni kellene. Az önkormányzat már öt évvel ezelőtt elkészítette a terveket, minden évben pályáztunk is, de mivel túl kicsi a falu lakosainak száma, a pályázatokat legtöbbször azért utasították el, mert túl nagy a beruházás ahhoz képest, amennyi a lélekszám. De mivel mind a tizenhárom községbeli települést úgy kezeljük, hogy lehetőleg hasonló életminőséget biztosítsunk az ott lakóknak, így az a döntés született, hogy még mielőtt érvényüket veszítenék a tervek, önkormányzati költségvetésből kiválasztjuk a kellő összeget az egyik utcára, jövőre pedig szintén önkormányzati költségvetésből előirányozzuk a másik utca felújítását is. Nagy öröm és elégedettség számunkra, hogy a költségvetés ezt is lehetővé tette és bízom abban, hogy jövőre se lesz semmi akadálya a munka folytatásának. A helyi közösség vezetőjével pedig azt is megbeszéltük, hogy a szintén hosszú évek óta húzódó autóbusz-megálló kérdését is rendeznünk kell – mondta a polgármester.
Koncz István, a Komunalac Kommunális Közvállalat alkalmazottja a munkát kivitelezők nevében elmondta, hogy a Dózsa György utcát 709 méteren kellett aszfaltozni 3 méter szélességben és a beruházás értéke 13, 2 millió dinár.
Sors Endre kishomoki lakos, aki a martonosoi helyi közösség tanácstagja szintén ott volt a munkálatok megtekintésénél és örömmel nyugtázta a fő utcájuk aszfaltozását.
– Nagyon sokáig vártunk az aszfaltozásra, ami most vált ígéretből tetté. Hálásak vagyunk a magyarkanizsai önkormányzatnak, hogy ránk is gondolt és a költségvetésből nagy összeget szántak erre. A helybeliek nevében mondom, nagy segítség ez számunkra, hisz az emberek jó része mezőgazdasággal foglalkozik és szinte naponta használják ezeket az utcákat. Reméljük a másik utca, a Petőfi Sándor is sorba kerül jövőre, ahogy ígérték és, hogy a buszmegálló kérdése is megoldódik. 

Nyitókép: Puskás Károly felvétele