2024. április 14., vasárnap

Fontos az egyenjogúság

Magyarkanizsára látogatott a svéd nagykövetség munkatársa

A Városok és Önkormányzatok Állandó Értekezlete (SKGO), valamint a szerbiai svéd nagykövetség munkatársai Magyarkanizsán tettek látogatást csütörtökön. A fenntartható helyi inkluzív szolgáltatások elnevezésű projektum kapcsán tanácskoztak Fejsztámer Róbert polgármesterrel, illetve a helyi nemi egyenjogúsági bizottsággal. Ezt követően a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézményben betekintést nyerhettek a nők informatikai képzésébe, amely a nemi egyenjogúsági program első projektje.
A svéd nagykövetség képviselője, Anne-Charlotte Malm elégedetten nyugtázta a Magyarkanizsán folyó munkát, és örömének adott hangot a sikeres egyenjogúsági program kapcsán is. Elmondta, hogy Svédországban sokat dolgoztak, hogy az egyenjogúság valóban minden igényt kielégítő legyen, hisz az az egyik alappillére a minőségi életnek.
Fejsztámer Róbert elmondása szerint az önkormányzat igyekszik jó kapcsolatokat ápolva pályázni a Városok és Önkormányzatok Állandó Értekezleténél, ahol tagként vannak jelen.
 – A 2023-as év úgy alakult, hogy három különböző területre is sikerült szakmai segítséget kapnunk ezen pályázatokon keresztül. Az egyik projekt a nők informatikai képzése, amelynek a svéd nagykövetség a finanszírozója. A projektek, amelyeken dolgozunk, a közösség erősítését hivatottak szolgálni, amiben Magyarkanizsa község élen jár – mondta Fejsztámer Róbert.
Telek Krisztina, a nemi egyenjogúsági tanács elnöke arról számolt be, hogy eddig mit valósítottak meg, és mit terveznek a közeljövőben a nemek közötti egyenjogúság serkentésére Magyarkanizsa községben. 
– Bejártuk Magyarkanizsa község tizenhárom települését, hogy információkat gyűjtsünk, felmérjük a helyzetet. Megkérdeztük a helyi lakosokat, hogyan élik meg a mindennapokat községünkben. Ezzel szerettünk volna reális képet kapni arról, melyek azok a problémák, amelyek megoldásán dolgozhatunk. A fókuszcsoportok munkája után a Városok és Önkormányzatok Állandó Értekezlete szakembereinek vezetésével megszületett a cselekvési terv, amelyet a községi képviselő-testület tavaly novemberben el is fogadott. Nagyon fontosnak tartottuk a nemi egyenjogúsági tanácsban, hogy ez a dokumentum reálisan megvalósítható legyen, a megvalósításhoz viszont most kezdtünk hozzá, tehát 2024-től 2026-ig aktívan dolgozunk a realizálásukon. Az első lépést már meg is tettük, hiszen a Cnesa oktatási és művelődési intézmény ad otthont annak az informatikai képzésnek, amelyet a nemi egyenjogúsági intézet anyagi támogatásával valósítunk meg. A cselekvési terv igen átfogó, felöleli a sportot, a kultúrát, az egészségügyet, a biztonságot. Ezeket a különféle sport-, kulturális, egészségügyi, biztonsági programokat nemcsak a városunkon belül, hanem a falvakba el tudjuk juttatni – mondta Telek Krisztina.
Magyarkanizsán minden szervezetet és intézményt bekapcsoltak a programba, így lesz a nemi egyenjogúsági akcióterv kivitelezése csapatmunka az önkormányzat vezetésével. 

A nők informatikai képzése és része a projektnek  (Fotó: Puskás Károly)

A nők informatikai képzése és része a projektnek (Fotó: Puskás Károly)

Nyitókép: A tanácskozás résztvevői (Fotó: Puskás Károly)