2024. április 23., kedd

A középiskolások tölgyfái

Faültetés Magyarkanizsán

A magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont harmadikos tanulói kedden mintegy 130 kocsányos tölgyet ültettek el a tangazdasághoz közeli önkormányzati területen. A diákok már reggel megkezdték a munkát a tervezett kerülőútnál, a rétben, és szemmel láthatóan kedvvel és tanári irányítással szakszerűen helyezték el a facsemetéket a területen, ahol egyúttal a szemetet is összegyűjtötték. A továbbiakban is szeretnék őket bevonni a gyakorlati feladatokba, amit az önkormányzat is szorgalmaz és támogat. A középiskola egyik szaktanára, Berecz Ágota felügyelte és irányította a munkát, és elmondta, hogy arra is kiváló az akció, hogy a gyerekek felelősséget tanuljanak, hisz aki fát ültet, az nem fog aztán fát kitörni.

– A fákat az önkormányzat jóvoltából és támogatásával már a mi tangazdaságunkban neveltük, tehát a tanulók kezdettől fogva magukénak érezhetik a facsemetéket, amelyeket most saját kezűleg ültetnek el, és a továbbiakban is gondoznak majd a kommunális közvállalattal karöltve. Egy Erasmus-pályázatnak köszönhetően eldönthettük, hogy milyen környezetvédelmi akciót szeretnénk lebonyolítani, amit sikeresen meg is nyertünk, így jöhetett létre ez a fanevelés és -ültetés. A diákok tavaly egy kutatást végeztek, amelynek az lett az eredménye, hogy fásítással lehet legeredményesebben tenni a globális felmelegedés ellen. Ezt a dokumentumot át is adtuk a polgármesternek, és most ennek a megvalósítása zajlik. A továbbiakban más területeken is tervezünk fásításokat – mondta a tanárnő.

Az önkormányzat illetékese, Kónya Róbert polgármesteri tanácsos is jelen volt a faültetésnél, és elmondta, hogy nagyon dicséretes a diákok és tanárok ötlete, amely nemcsak ötlet maradt, hanem a kivitelezésig is eljutott.

– A mai akció jó példája annak, hogy hogyan lehet összekapcsolni az önkormányzati igényeket és a középiskolai gyakorlati oktatást. A gyerekek azt is megtanulják, hogyan lehet tenni a közösségért úgy, hogy mindeközben sajátjuknak érezzék az elültetett fát. Magyarkanizsa önkormányzata az idei költségvetésében megnövelte az erre szánt összeget a környezetvédelmi alapban, így az év folyamán több alkalommal a helyi közösségek igényeit kielégítve faültetési akciókat tervezünk. A faültetés mellett az idén számítunk továbbra is a diákok segítségére a városi közterületek karbantartó munkálataiban és a fák tavaszi visszavágásánál. Minden helyi közösséget meg fogunk szólítani ezzel a kérdéssel, és az ő igényeiket figyelembe véve fogjuk ezt véghez vinni – mondta Kónya Róbert.

(Fotó: Puskás Károly)

(Fotó: Puskás Károly)

Nyitókép: (Fotó: Puskás Károly)