2024. április 22., hétfő

A vízi tündér tükrében

KaLEAidoszkopikus kiállítás Magyarkanizsán

Dr. Törteli Leona fotókiállítását csütörtök este nyitották meg a magyarkanizsai Dobó Tihamér Képtárban, ahol Olga Kovač az újvidéki nyugdíjasok kulturális művészeti egyesületének elnöke méltató szavai és Kurina Kornél dzsesszgitárja mintegy ráadásként szépítették az amúgy is gazdag képkiállítást.

A hobbifotós doktornő másik hobbija a biciklizés és kerékpározás közben haladt nyitott szemmel, a semmire koncentrálva, de igazán gondolkodva, mindent észrevéve, együtt létezve a természettel, mint a jó vadász. Ahogy mesélte, felkérték, hogy magyarkanizsai természetfotóiból rendezzen kiállítást.

– Ahogy rájöttem a perspektíva jelentőségre, hogy nem mindegy, hogy a töltésről nézem az erdőt, vagy az erdőből a töltést, kinyílt a világ előttem, és a meglévő fényképezőgépemmel egész más dolgokat láttam, mint addig – mesélte Leona, aki elsősorban a természetet fotózza, de szeret embereket is lencsevégre kapni, inkább kontrasztpontként.

– A kiállítás a színekre, fényekre helyezi a hangsúlyt, de benne vannak a Járás, a Tisza és a Vigadó is. Mindenen megakad a szemem, ahogy Pilinszky is mondta, én egyszerűsítve úgy fogalmazom meg, hogy a figyelmemet lazán szétteregetem, de amikor ráfutok a  „vadra”, azaz a témára, akkor rögtön beszűkülök és fókuszálok – mondta Leona. Képeit a Facebookon is közkinccsé teszi, de nem akárhogy! Minden egyes fotója különleges elnevezést kap, ami széles látóköréről és műveltségéről, kiváló humorérzékéről ad tanúbizonyságot. – A jó képnél a cím rögtön beugrik, de fordítva is mondhatom. Ha egy témánál tudom már a címet, akkor az jó kép lesz, azt vettem észre. Számomra ez egy játékosság, játszom is ezzel. Összefüggés is van a képek és a címek minősége között – mondta Leona, aki a megnyitó alkalmával egy figyelemre méltó jelenségre is kitért képei kapcsán. Tizenévesen festett, majd pár évtizeddel későbbi fotóin szinte ugyanaz rajzolódik ki. A kiállításon a két alkotás egymás mellé helyezve is mintha egymás tükörképe lett volna. A vízi tündér mindkettőn jól észrevehető. – Arra büszke vagyok, hogy képeim felismerhetően hozzám köthetőek. A képeim jellegzetességeu a játékosság és a forgás, és van benne egy jó adag fantázia. Imádok fényképezni! – mondta az első, de minden bizonnyal nem utolsó alkalommal kiállító magyarkanizsai fotós, aki a képein őrzi a csodát, ami minket körülvesz.

Dr. Törteli Leona fotói a magyarkanizsai Dobó Tihamér Képtárban tekinthetőek meg február 14-éig, hétfőn, kedden, szerdán délelőtt, csütörtökön és pénteken déluténonként.

Nyitókép: Tündér, de nem vízi: Dr. Törteli Leona, fotó: Puskás Károly