2024. április 24., szerda

Újabb eszköz az egészségért

Magyarkanizsán bővült a szolgáltatások köre

A legnagyobb kincsünket, az egészségünket hivatott megőrizni az a legújabb készülék, amely a Magyarkanizsai Egészségházba érkezett. Gyólay Karolina, az intézmény igazgatónője örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy a bővülő szolgáltatások a lakosok javát szolgálják. Minden adandó alkalmat megragad, hogy pályázatok révén is bővítse az eszköztárat. Most a laboratóriumba került egy újabb berendezés, amelyről az igazgatónő lapunknak adott beszámolójában kifejtette:

– A Magyarkanizsai Egészségház laboratóriuma egy D-dimer-analizátorral gazdagodott, amely adományként érkezett az intézménybe. Arra törekedtünk, hogy olyan szolgáltatással bővítsük az egészségház ellátását, amely eddig csak magánlaboratóriumokban, illetve a betegbiztosító terhére csak kórházakban, tehát magasabb szintű állami egészségügyi intézményekben volt elérhető. Több hónapos egyeztetés után az Egészségügyi Minisztérium engedélyével a szerbiai egészségügyi betegbiztosítási alap az elsők közt jóváhagyta, hogy egészségházunk alapegészségügyi ellátás szintjén ezt a szolgáltatást is nyújthassa. Nagyban megkönnyíti Magyarkanizsa községhez tartozó páciensek életét, hogy nem kell ezentúl ezért a szolgáltatásért távolabbra utazniuk, sőt magánúton sem fizetniük. Jó szolgálatot tesz a készülék azoknál, akiknél rendszeresen kell ellenőrizni a trombózis kialakulásának veszélyét. Most már elérhető számukra intézményünkben is ez a szolgáltatás a biztosító terhére – mondta Gyólay Karolina, aki az eszköz fontosságáról is bővebb tájékoztatást adott.

– A D-dimer emelkedése fokozott véralvadásra utal, s ez vérrögképződéssel járó betegségek jele lehet. Ezért legtöbbször szakorvosi vélemény alapján végezzük el a tesztet, de kivételes és sürgős esetekben a választott orvos is kérheti a beteg számára. A D-dimer egy véralvadásban fontos fehérje, és a vizsgálat a D-dimer szintjét méri. A szervezetben keletkező bármilyen véralvadásnál, mint amilyen az érelzáródások során történik, a szervezet igyekszik a vérrögöt feloldani. Érelzáródással járó állapotok, például mélyvénás trombózis, tüdőembólia diagnózisának megerősítése vagy kizárása céljából végezzük az analízist. Vannak betegségek, amelyek hajlamosítanak vérrögösödésre vagyis trombózisra, így magasabb D-dimer-szinttel is járnak. Ilyenek a szívbetegségek, a visszeresség, a daganatok, az égés, a csonttörés, a hosszan tartó fekvő állapot, a műtétek, a terhesség, az örökletes trombózishajlam. Ezeknél a betegeknél a betegség megállapítása érdekében, valamint annak könnyebb kíséréséhez, kezeléséhez igyekeztünk laboratóriumi vizsgálatainkat e teszttel is bővíteni a polgárok jobb ellátása érdekében. Az idén is folytatni szeretnénk a szolgáltatásaink bővítését új eszközök beszerzésével, valamint az orvosok és a szakorvosok számát is növelni szeretnénk – emelte ki Gyólay Karolina, a Magyarkanizsai Egészségház igazgatónője.

Nyitókép: Sokat használják azoknál, akiknél rendszeresen kell ellenőrizni a trombózis kialakulásának veszélyét, fotó: Magyarkanizsai Egészségház