2024. február 23., péntek

Magasan szállnak a darvak

Továbbra is érvényben vannak az óvintézkedések Magyarkanizsa községben

Magyarkanizsa község katasztrófavédelmi stábja és a Magyarkanizsa községbeli vadászegyesületek tagjai kedden mintegy két és fél ezer hektárnyi területet fésültek át elhullott darvak után kutatva. Ennek oka az volt, hogy a közelmúltban a Kapitány-réti halastavak környékén elpusztult madarakra leltek, amelyek madárinfluenzával voltak fertőzöttek. Akkor az önkormányzat közleményt adott ki, mely szerint erről a környékről és annak tíz kilométeres körzetéből tilos tojást, illetve bármilyen szárnyas állatot, annak húsát árulni, elkerülve az esetleges fertőzést. Bár eddig semmi arra utaló jel nincs, hogy háziállatok is megfertőződtek volna, kizárólag darvak, azért az óvatosság nagyon fontos. Az önkormányzat és a vadászok kiváló együttműködését is bizonyítja, hogy együttes erővel körbejártak egy jó nagy terepet, és ahogy Bajtai Balázs, a magyarkanizsai katasztrófavédelmi törzskar tagja elmondta, aggodalomra nincs ok, hisz újabb fertőzött példányokat nem találtak, de az óvintézkedések még tizenöt napig érvényesek.
– A vadászegyesület tagjaival a Velebiti-tótól Szabadka határáig bejártuk a környéket, Oromon és Kispiacon keresztül a ludasi útig. A közelmúltban elhullott darvakon kívül továbbiak nyomára nem bukkantunk, ennek ellenére az állategészségügyi felügyelővel egyeztetve további tizenöt napig be kell tartani az óvintézkedéseket.
A községbeli vadászok tevékenységét is érinti a madárinfluenza megjelenése, hisz így ők sem vadászhatnak most szárnyas vadakra. Boris Bajić, a Kapitány-réti Vadászegyesület elnöke is többedmagával részt vett a terepfelderítésben. 
– Kizárólag fertőzött darvakról volt tudomásunk, amelyekre a Kapitány-réti halastóban leltek rá mintegy tíz napja. Azóta újabb elhullásról nincs tudomásunk, a mai napon nagy terepet átfésülve is ezt erősíthetjük meg. A vadászat most nem engedélyezett számunkra tollas állatokra. Igencsak nagy számban van jelen a községben a fácán, a vadkacsa, a vadliba, de egyiken sem észleltük fertőzés nyomait. A darvak a vonulási időszakban a Kapitány-rétnél megpihennek, és valószínűleg már fertőzötten érkeztek ide, de szerencsére más fajokra nem terjedt át a betegség – mondta Boris Bajić.
Magyarkanizsa község fellélegezhet, nincs közvetlen veszély.

 

Nyitókép: A vadászok és az önkormányzat együttes erővel fésülte át a magyarkanizsai terepet (Fotó: Puskás Károly felvétele)