2024. február 28., szerda

Álomból valóság

Rekordszámú versenyzővel zajlott le a 12. Nemzetközi Hurka- és Kolbászfesztivál Adorjánon

Az év 364 napjában Adorján egy csendes, kis falucska, ahol a megszokott kerékvágásban zajlik az élet. Viszont minden évben egy napra benépesül, és lakosságának akár tizenötszörösét is vendégül látja. Ez a nap a Nemzetközi Hurka- és Kolbászfesztivál, amelyet már 12. alkalommal rendeztek meg. Nem tévedünk, ha azt mondjuk, hogy talán a környék egyik legnagyobb rendezvénye.
Az idei versenyre rekordszámú csapat nevezett be. 135 társaság gondolta úgy, hogy harcba száll a legjobb hurka és kolbász készítőinek járó értékes nyereményekért. Vajdaságból és határon túlról, Magyarországról, Felvidékről és Székelyföldről is érkeztek a megmérettetésre. 
– Hétfő (november 20-a) után már nem fogadtunk benevezőket, de még akkor is jelentkeztek. Amikor megálmodtam a fesztivált, bíztam benne, hogy sikeres lesz. Az álmom valóra vált – nyilatkozta Borsos Csaba, az adorjáni Kontakt Kft. tulajdonosa, és az esemény főszervezője.

 

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

A program már a kora reggeli órákban, hagyományos disznóvágással kezdődött. Ezt követően a csapatok megkapták a fejenkénti öt-öt kilogrammnyi alapanyagot, amelyet a hurkákba és a kolbászokba tölthettek. Kezdődhetett a munka, természetesen csak egy kupica pálinka után, amely nemcsak lendületet adott, de talán jobban elviselték a versenyzők a csípős időjárást is. Pörögtek a húsdarálók, a serény, dolgos kezek pedig hol titkos, hol pedig a hagyományos receptek alapján készítették a húskeveréket. A hagyományos disznóvágások elengedhetetlen tartozéka a mulatós zene. Itt sem volt ez másként, a színpadon folyamatosan váltották egymást a lakodalmas zenekarok, akik egész idő alatt húzták a nótákat. 
 

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Gergely Árpád felvétele

Mire kész lett a versenyfeladat, addigra nemcsak a csapatok, hanem a környékbeliek is megéheztek. A szervezők igyekeztek mindenkire gondolni, ugyanis tízezer kolbászt osztottak szét ingyen a látogatók között. Mindeközben a zsűri szorgalmasan kóstolt és értékelt, a sok minta közül igyekezett kiválasztani a legjobb hurkát és kolbászt, valamint az abszolút győztest. Az eredményhirdetés előtt azonban az Első Vajdasági Fehérasztal Lovagrend új lovagokat avatott, több tagozaton is, emellett első ízben osztották ki az arany nagykereszt kitüntetéseket is, amelyet Borsos Csaba, Telek József és Ments András érdemelt ki, emellett Pásztor Istvánnak poszthumusz emlékdíjat adományoztak.
A lovagrend tagjaiból álló zsűri úgy döntött, hogy a legjobb hurkát a székelyföldi Csernáton csapata töltötte, másodikak a szabadkai Vagányok lettek, a dobogó harmadik fokára pedig a martonosi Kis séf csapat állhatott. A legízletesebb kolbászt az adai Nyilas csapat készítette, második a csantavéri Maja kettes csapata, harmadik pedig a Maja egyes csapata lett. Az abszolút győztes a magyarországi Csanytelek Önkormányzatának csapata lett. Különdíjat érdemelt az egri Pásztorhús csapata, a felvidéki Negyed község csapata és Balatonszállás Önkormányzatának csapata.
A fesztivál hivatalos része ezzel lezárult, a tömeg azonban nem oszlott szét, sőt, egyre csak nőtt, hiszen sokan voltak kíváncsiak a fellépőkre is. A sort az Apostol együttes nyitotta meg, őt Bunyós Pityu követte, este pedig az Edda Művek szórakoztatta a közönséget.

Nyitókép: Gergely Árpád felvétele