2024. június 24., hétfő

Százharmincöt disznót vágtak le

Rekordszámú csapat a XII. Hurka- és Kolbászfesztiválon

Az Adorjánon ma, szombaton sorra kerülő XII. Hurka- és Kolbászfesztiválra rekordszámú, 135 benevezés érkezett nemcsak Vajdaságból, hanem a szomszédos országokból is. Amióta fizetős a részvétel (az első fesztiválon ingyen kapták a kolbászba-hurkába valót a csapatok) az idei rendezvényre jelentkezett a legtöbb csapat; összesen 135 ötfős baráti társaság áll versenybe, köztük családi csapatok is.

Amint azt Borsos Csaba, az adorjáni Kontakt Kft. tulajdonosa, a fesztivál megálmodója és fő szervezője elmondta, a faluban már hetek óta készülnek az eseményre, hogy a tizenkettedik fesztivál is minden tekintetben sikeres legyen. A több ezer embert megmozgató, határainkon túl is ismert fesztiválra látogató közönséget idén is ingyen sült hurka és kolbász várja, a nagy hangárban pedig egész nap szól a zene, egymást váltják a zenekarok, az esti órákban pedig a sztárvendégeké a pódium: Apostol együttes, Bunyós Pityu, valamint az esti koncerten fellépő Edda Művek.
A 135, kolbászt és hurkát készítő csapat a benevezési díj fejében 5-5 kiló disznóhúst és belsőséget kap, amiből elkészíthetik saját jól bevált receptjeik alapján a töltelékeket. A hurkákat és kolbászokat a Magyar Fehérasztal Lovagrend tagjai fogják megkóstolni és elbírálni. A fesztivál díjazottjait, a legjobb hurka és kolbász készítőit értékes nyeremények várják a ma esti díjkiosztón. A fődíj egy kétvasú eke, ezenkívül sok értékes nyeremény, több tonna jószágtáp stb. kerül kiosztásra.
Adorjánon szombaton már reggel hét órakor várták a csapatokat, fél nyolckor bemutató jelleggel, hagyományos disznóvágással indul a program, a csapatok nyolc órakor megkapják a hurkába és kolbászba valókat, és kezdődhet a verseny. Délután két órakor ebéd, amikor a fesztiválra érkező minden látogató, vendég megkóstolhatja az ingyenes kolbászt és hurkát. 
A kirakodóvásárra elhozzák portékáikat a kézművesek, a mezőgépeket, berendezéseket, kiegészítőket forgalmazó cégek, édes és sós finomságokból sincs hiány, beleértve a házias hentesárut is.

Nyitókép: Gergely Árpád felvétele