2024. június 19., szerda

Egész nap nyitva a Horgos 2

Óriási segítség az ingázóknak a határátkelő új munkaideje

Hétfőtől egész nap üzemel a Horgos 2 határátkelő, a napi 12 óráról 24 órára hosszabbították a munkaidőt a két ország vezetői közbenjárásának köszönhetően. Dr. Pásztor Bálint, a VMSZ megbízott elnöke személyesen tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel, Lázár Jánossal és Bratislav Gašić miniszterrel is, valamint Újvári Zsombor, a VMSZ köztársasági képviselője a parlamentben szólalt fel az ügy érdekében. Úgy tűnik, a Vajdasági Magyar Szövetség erőfeszítései nem voltak hiábavalóak, hiszen hétfő óta egész nap nyitva tart a Horgos 2 határátkelő. A közeli településekről rengetegen járnak át Magyarországra dolgozni, ezért ez hatalmas segítség az ingázóknak és főleg azoknak, akik délutáni váltásban is dolgoznak.
Hétfőn délelőtt kint jártunk a Horgos 2 határátkelőnél, hogy személyesen győződjünk meg a dolgokról. A határon csupán néhány autós várakozott, a parkoló azonban tele volt gépjárművekkel. Sokan leparkolják az autójukat a szerb oldalon, majd átsétálnak a határon, és odaát busszal folytatják útjukat. A helyszínen túlnyomórészt horgosi, szabadkai és magyarkanizsai regisztrációjú autók parkoltak, és folyamatosan érkeztek az újabbnál újabb határátlépők. Kérdésünkre az egyik horgosi férfi elmondta, hogy nagyon örül a 24 órás nyitvatartásnak, hiszen nagy segítség ez azoknak, akik a határ túloldalán dolgoznak. Egy horgosi asszony hozzátette, hogy naponta járnak át gyalog a határon, majd a határbusszal utaznak be Szegedre. Kiemelte, hogy hatalmas segítség ez főleg azoknak a munkásoknak, akik délutáni váltásban dolgoznak, mivel munka után nem kell a Horgos 1 határátkelőn hazajönniük. 
A parkolóban sikerült mikrofonvégre kapnom a horgosi Évát, aki csomagokkal felpakolva érkezett Szerbiába a délelőtti órákban. Kérdésemre elmondta, hogy heti egy alkalommal jár át Szegedre bevásárolni különféle felszereléseket, amelyek elengedhetetlenek a munkájához. Hozzátette, hogy a sok csomag miatt kocsival a legkényelmesebb, de sűrűn jár gyalog, illetve nyaranta akár biciklivel is. Nagyon örül, hogy a határátkelő immáron egész nap nyitva tart, és reméli, hogy ez a munkaidő hosszú távon így marad, nem csak az ünnepek idején. 
A parkolóban egy szabadkai férfival futottam össze, aki elmesélte, hogy hallott az új nyitvatartási időről, és nagyon örül neki.
– Jó dolognak tartom, szükség volt már erre. Én is sűrűn járok Magyarországra, jó tudni, hogy bármikor jöhet az ember. Az autót általában itt hagyom Szerbiában, és gyalog lépem át a határt – magyarázta a férfi.

Nyitókép: Gergely Árpád felvétele