2024. február 28., szerda

Középpontban a takarmánycirok

A magyarkanizsai gazdák nyitottak az újra

A megváltozott éghajlati feltételekhez bizony alkalmazkodni kell minden téren. Hatványozottan igaz ez a mezőgazdasági termelőkre, akik az időjárás viszontagságainak legnagyobb elszenvedői. Ezt jól tudják az önkormányzatban is, és arra törekednek, hogy támogassák a gazdákat akár anyagilag, akár szakmailag. Most utóbbiról van szó, ugyanis a takarmánycirok termesztését szorgalmazzák úgy, hogy segítséget nyújtanak nekik. Szerdán tanácskoztak is a termelők, és Vass Zoltán mezőgazdasággal megbízott önkormányzati tanácstag, illetve Sóti Szabolcs mezőgazdasági szakmunkatárs beszélgettek velük a városházán.
Vass Zoltán elmondta, hogy ezúttal egy minikísérletben segítették a termelőket, hogy kipróbálják a ciroktermelést. 
– 2022-ben katasztrofális szárazság sújtotta a mi vidékünket is, és ennek kapcsán azon gondolkodtunk, hogyan tudnánk a gazdáknak új ötletekkel és támogatással segíteni, hogy hogyan lehet válaszolni az éghajlatváltozás okozta kihívásokra. Nemes Róbert előadása indított el minket azon az úton, hogy próbáljuk meg a gazdákat ösztönözni a takarmánycirok termelésére. Hat gazdát tudtunk hozzásegíteni ahhoz, hogy kipróbálja a takarmánycirok termesztését. Termelési naplót kellett vezetniük, és a cirok mellé egy ugyanakkora tábla kukoricát kellett ültetniük összehasonlításképp – mondta Vass Zoltán, akitől megtudtuk, hogy négy termelő járt sikerrel.
Rekecki Attila magyarkanizsai termelő egy holdon termelt takarmánycirkot, és lapunknak nyilatkozva elmondta, nem bánta meg, hogy belevágott ennek az aszálytűrőbb növénynek a termesztésébe.
– Elég jól sikerült a takarmánycirok. Istállótrágyázott földbe vetettük lent a rétben, kemény kötésű talajon. Fejtrágyát, gyomirtót és zöldítőt is kapott. Közepes átlag, holdanként 30–35 mázsa terem. Jószágokkal foglalkozom, és mivel a proteincirok, ahogy a neve is mondja, nagy fehérjetartalmú, ezért hizlalásra kiváló, beledaráljuk a takarmányba – mondta a termelő.
A magyarkanizsai önkormányzat akciója sikeresnek bizonyult, így már a folytatáson is gondolkodnak, az pedig a gazdák takarmányborsó-termelésre való ösztönzése lesz. 

Nyitókép: Puszkás Károly felvétele