2024. április 15., hétfő

A Tisza mint összekötő kapocs

Magyarkanizsa és Algyő egy hajóban evez

Szerdán tartották a nyitókonferenciáját Magyarkanizsán annak a közös projektnek, amely a két város: Magyarkanizsa és az anyaországi Algyő közreműködésével jött létre.

Magyarkanizsa és Algyő egy hajóban evez (Puskás Károly felvétele)

Magyarkanizsa és Algyő egy hajóban evez (Puskás Károly felvétele)

A Tisatur, avagy Egy hajóban evezünk elnevezésű munkaterv az ökoturizmust és a környezetvédelmet helyezte előtérbe. A határon átnyúló Interreg-IPA CBC Magyarország–Szerbia pályázat fő célja a fiatalok környezettudatos nevelése, az Algyő és Magyarkanizsa vonzáskörzetébe tartozó tiszai szakasz turisztikai potenciáljának népszerűsítése, valamint a vakok és gyengénlátók támogatása a régió turisztikai értékeinek megismerésében. Így mindkét városban megszerveznek idén és jövőre a nyár folyamán egy-egy ifjúsági tábort, két környezetvédelmi konferenciát és egy egynapos gyakorlati túrát is Algyőn, de a program része egy olyan honlap kialakítása is, amelynek tartalmát a vakok és gyengénlátók részére is elérhetővé teszik. Előreláthatóan 2019. június 30-áig tart a projekt.

A konferencián köszöntőt mondott Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester, Molnár Áron, Algyő polgármestere, a projektet pedig Molnár Makai Krisztina és dr. Füzesy István projektmenedzserek ismertették.

Algyő polgármestere, Molnár Áron elmondta, hogy ez a mostani pályázat nem az egyetlen, amely a Tiszához kapcsolódik, és ebben az évben valósítanak meg:

– Egy komplex stratégia része ez a pályázati elem, amelyet Magyarkanizsával együtt beadtunk, és sikerül is végigvinni. Polgármesterként amikor Magyarkanizsára látogattam, picit irigykedve néztem, hogy itt milyen zsongó élet van a Tisza-parton. Nálunk idén indultak el a fejlesztések. Magyarkanizsával elsősorban azt szeretnénk közösen elérni, hogy az infrastrukturális fejlesztések mellett eszközbeszerzést is megvalósítsunk. Ennek a pályázatnak azért örülök kimondottan, mert alapvetően rákényszeríti a településeket, hogy együttműködjenek, az ott élők találkozzanak, gondolatokat és tapasztalatokat cseréljenek.

Algyő a magyarkanizsai községhez tartozó Martonos testvértelepülése, 2015-ben pedig Magyarkanizsával kötöttek gazdasági együttműködési szerződést, ami, úgy tűnik, most kezd beérni, hogy azt tartalommal is megtöltsék, ennek húzóága pedig épp a Tisza lesz. A két ország közötti, vízen való átjárás még igencsak nehézkes, ez ügyben még lesznek teendőik, de talán közös fellépéssel erre is tudnak megoldást találni. A Tisatur projektum kapcsán a két fél 2016-ban ült először asztalhoz, akkor kezdtek el tervezni, hogy miként lehetne olyan programot megvalósítani, amely a tiszai vízi turizmusra alapoz, és elsősorban a 10–16 éveseket szólítja meg. Molnár Makai Krisztina, a magyarkanizsai projektmenedzser vázolta a közeljövőben megvalósuló terveket ennek kapcsán:

– A vízi turizmus előremozdítása, a gyerekek környezettudatos nevelése az elsődleges. Annak érdekében, hogy ezeket a célkitűzéseket meg tudjuk valósítani, táborokat szervezünk, eszközöket fogunk beszerezni: túrafelszereléseket, kajakot, evezőket, mentőmellényeket, sátrakat, tábori konténert. A projekt összértéke meghaladja a 125 ezer eurót. Ebből az európai uniós hozzájárulás 106 ezer, ami a magyarkanizsai EU-s hozzájárulást illeti, elmondható, hogy 53 ezret tesz ki, az önkormányzatnak pedig 9 ezer eurót kellett biztosítania önrészként.

Fejsztámer Róbert polgármester is örömének adott hangot a pályázat létrejötte kapcsán, de hangsúlyozta azt is, 2017-ben már tettek lépéseket annak érdekében, hogy nagyobb hangsúlyt kapjon a turizmusfejlesztés, ami ezzel a pályázattal is előmozdítható.

– 2018-tól sokkal nagyobb mértékben és sokkal erőteljesebben szeretnénk támogatni az idegenforgalmi fejlesztéseket, ami látszott már a Tisza-parti strand infrastrukturális beruházásánál, amelyet elkezdtünk, és tudatosan adtunk be olyan pályázatokat, melyeknek fő irányvonala az idegenforgalom fejlesztése. Idén és jövőre három ilyen pályázat is zajlani fog a fejlesztésekre. Algyővel a Tiszára fókuszáltunk, elsősorban a tartalmi és szabadidős fejlesztésekre vonatkozik ez a projektum, melynek legnagyobb haszonélvezője a cserkésztelep lesz.

A konferencia második részében a fenntartható ökoturizmusról tartott előadást Lékó Lajos közgazdász, Sarnyai Csaba hajós, a Tiszai Tangó tulajdonosa pedig a Majomszigetről beszélt lebilincselően a nyitókonferencia résztvevőinek.