2024. június 20., csütörtök

Májusfa és rockkoncert

Számos tartalom várta a majálisozókat Kishegyesen és Bácsfeketehegyen

A majálisi programok Kishegyesen már április 30-án elkezdődtek. A Maronka Károly Önkéntes Tűzoltótestület és a Vöröskereszt Kishegyes községi szervezete a Nők Kishegyesi Fórumával együttműködve májusfaállítást szervezett a Tűzoltóotthon melletti portán. A jelenlévőket dr. Kurin Ákos, a testület alelnöke köszöntötte, majd dr. Szőke Anna néprajzkutató a májusfaállítás hagyományáról beszélt. Ezt követően az önkéntes tűzoltók felállították a májusfát, amelyet a gyerekek díszítettek fel. A májusfát a kis tűzoltók körbetáncolták, majd a testület tagjai hagyományőrző tűzoltó-bemutatót tartottak. A program alatt élő zene szólt, és a rendezvényt a Vöröskereszt támogatta. A májusfát Szőke Anna adományozta.
Bácsfeketehegyen szintén április 30-án este szervezték meg a majálisi tűzgyújtást a nyári színpadnál. Az eseményt a bácsfeketehegyi helyi közösség és a Zöld Dombok civil szervezet szervezték. A kilátogatókat élő zene és kirakodóvásár, a gyerekeket pedig minividámpark várta. Az est fő attrakciója viszont elmaradt: az igen erős szél miatt a tűzgyújtást biztosító tűzoltók nem engedélyezték a tűz meggyújtását, mert az veszélyes lett volna. Ennek ellenére jó hangulatban telt az est.
Május elsején Kishegyesen a labdarúgópályán tartottak szervezett majálisozást. Ez alkalommal a Kishegyesi Kismotoros Banda vállalta az esemény szervezését. A pálya körül bográcsozók és grillezők foglalták el a terepet, a pályán pedig különféle foglalkozásokat tartottak a gyerekeknek. A helyszínen bab volt kapható, valamint hamburger és italok. Az eladásból származó összeget a kismotoros banda a kishegyesi Szent Anna-templom orgonaproblémájának megoldására ajánlotta fel. A majálisozás a labdarúgópályán rockkoncerttel ért véget, a MAS és a PIRS együttesek zenéltek.
Az emberek többsége háznál vagy a természetben töltötte a május elsejét, noha az utóbbi időben egyre kevesebben választják a természetet.

A kirakodóvásár az esti órákig tartott Bácsfeketehegyen / Lakatos János felvétele

A kirakodóvásár az esti órákig tartott Bácsfeketehegyen / Lakatos János felvétele

Nyitókép: Májusfaállítás Kishegyesen / Lakatos János felvétele