2024. május 18., szombat

Szépül a Tanyaszínház székhelye

Munkaakciót szerveztek a kavillóiak – Kis közösség komoly tervekkel

Vasárnap élettel telt meg Kavillón a Tanyaszínház székhelye, amely az év nagy részében üresen áll. A helyi emberek munkaakciót szerveztek a Föld napja alkalmából, hogy rendezzék, szépítsék a létesítményt. A felnőttek és a gyerekek egyaránt lelkesen vágtak bele a munkába, noha a gyerekeknél még egy kis bújócska is belefért. A munkaakció során több mindent sikerült megoldaniuk – mondta el lapunknak Gere Tünde, az akció egyik szervezője.
– A gyerekekkel fákat meszeltünk, majd amikor befejeződött a fűkaszálás, akkor facsemetéket ültettünk. Tornyosról kaptunk facsemetéket, ezek kerültek a földbe, valamint az asszonyok hoztak virágpalántákat és gyógynövényeket, ezeket is elültettük, és a gyerekek meglocsolták. Mindemellett alkalmuk nyílt megismerni, hogy hogyan készül a kemencében sült lepény, valamint a gyógynövényekből készült teáról is sok mindent megtanulhattak. Szeretnénk, hogy kicsit megismerjék az ilyen hagyományos dolgokat. Az asszonyok az épületeket takarították, ablakokat mostak stb. A férfiak füvet kaszáltak, fát vágtak, munkagépek segítségével áthelyezték a nyári kiülőt. Most nem meszeltünk, de az is a terveink között szerepel – mondta el Gere.
A kavillóiak számára nagyon fontos a Tanyaszínház székhelye, és több tervük is fűződik hozzá – számolt be lapunknak Borsos József, az akció egyik szervezője.
– Nagyon büszkék vagyunk, hogy egy ilyen létesítmény van itt nálunk, ebben a kis faluban. A Tanyaszínház keretében tartott rendezvények több vendéget vonzanak, mint amekkora a falu lakossága. Azért szervezzük ezeket az akciókat, hogy tudjuk használni, és a gyerekeink számára különféle rendezvényeket szervezni az épületkomplexumon belül. Az idén szeretnénk több nyári rendezvényt is tartani, és a gyerekek számára akár tábor helyszíneként is megfelel. Természetjáró, természetvédő rendezvényeket is szeretnénk tartani. Tavaly Pobedával és Kavillóval karöltve megszerveztük itt a Mikulás-várást, amelyen több mint 40 csomagot osztottunk ki. Elmondhatom, hogy nagyon jó kis csapat jött össze, főként a hölgyek aktívak, de a férfiak is kiveszik a részüket a nehezebb munkákból, valamint a gyerekek is nagyon lelkesek – számolt be Borsos, majd arról is szólt, hogy Kavilló igen kis település, de a gyermekek születési aránya még mindig jól tartja magát. Ezért is harcolnak a falu megmaradásáért és szebbé tételéért. A jövőben is azon lesznek, hogy rendben tartsák a Tanyaszínház épületkomplexumát – fogalmazott a szervező, majd még hozzátette, hogy az idén szeretnék növelni rendezvényeik számát, mert a gyerekek részéről van érdeklődés irántuk.
– Szeretnénk, hogy gyerekeink olyan környezetben és közösségben nőjenek fel, ahol megbecsülik a hagyományos értékeket, de az új dolgokra is nyitottak – mondta Borsos.
A kavillóiak munkaakcióját a Tanyaszínház Alapítvány, Topolya község önkormányzata és a tornyosi Platán Faiskola támogatta.

A felnőttek és a gyerekek egyaránt lelkesen dolgoztak / Lakatos János felvétele

A felnőttek és a gyerekek egyaránt lelkesen dolgoztak / Lakatos János felvétele

Nyitókép: Folyik a munka a Tanyaszínház székhelyének szépítésén / Lakatos János felvétele