2024. május 18., szombat

Gunarason folytatódik a falu rendezése

Feltöltötték az út menti részeket, rendezik a labdarúgópálya környékét

Amint a szép idő beköszöntött, a gunarasi helyi közösség területén megkezdődtek a falurendezési munkálatok. Jelenleg két célkitűzésre helyezik a hangsúlyt a faluban, az utak menti kátyúk feltöltésére és a labdarúgópálya rendezésére, a munkát pedig folyamatosan igyekeznek elvégezni – tudtuk meg Kovács Viktortól, a helyi közösség tanácsadójától.
– Megkezdődtek a mart aszfaltos munkálatok, ez azt jelenti, hogy az utak széleit javítottuk meg és töltöttünk fel, azaz biztonságosabbá és járhatóbbá tettük az adott útszakaszokat. A településen belül több kereszteződésnél is feltöltöttük az útszéleket, így nagyobb teret biztosítottunk a járműveknek a kanyarodáshoz. Ugyancsak folyamatban van a focipálya karbantartása, ami azt jelenti, hogy az aljnövényzetet vágjunk, fákat metszünk és füvet kaszálunk. A pálya kerítésének egy részét már átfestettük, és leszedtük a régi drótkerítést. A következőkben felhelyezzük az új dróthálót, az erdő felőli részt viszont csak később tudjuk felújítani, mivel ott az oszlopokat is újra kell betonozni – mondta el a tanácsadó, majd arról is szólt, hogy megkezdődött a helyi közösség épülete felújításának a második fázisa. Most azokra az irodákra kerül sor, amelyeket nem újítottak fel az első fázisban. A helyi közösség tanácsának döntése alapján könyvtár is létesül a helyi közösség épületében, és az arra kijelölt helyiséget a célnak megfelelő módon alakítják át. Ugyancsak megkezdődött a zöld területek kaszálása Brazílián és Gunarason, hamarosan Bogarasra is sor kerül. A közterületeken, az utak mentén és a temetőben kaszáltak, valamint hamarosan megkezdődik a szemétszedési akció. Ugyancsak tervezik a bekötőút menti fák törzsét újra meszelni. Brazílián megkezdődött a játszótér kerítésének az építése, a vasszerkezet már elkészült, még a faborítást kell felhelyezni. Emellett további fejlesztési tervei is vannak a helyi közösségnek – árulta el Kovács Viktor.
– Felújítjuk majd a buszmegállókat, leszedjük a jelenlegi plexielemeket, a vázat újrafestjük, és faborítást helyezünk fel. Ezáltal szebbek és autentikusabbak lesznek a megállók, és reményeink szerint az ott várakozóknak is megfelelőbb helyet tudunk ezáltal biztosítani, mert a jelenlegi elég szellős. A temetőben folyó munkálatok első fázisa a végéhez közeledik, pontosabban szólva már látjuk a javítási munkák végét. Az első szakasz lezárása után nekifogunk a második szakasznak. Fontos elmondani, hogy itt Topolya község önkormányzata a beruházó, így ők írják majd ki a közbeszerzési eljárás második fázisát. Ebben az lesz a fő cél, hogy teljesen bekerítsük a temetőt drótkerítéssel, elöl pedig díszes téglakerítés lesz kiépítve – számolt be a tanácsadó, majd azzal folytatta, hogy már készülnek a rendezvényeikre is. Megszervezik a közösségi majálist, így nemsokára közzéteszik az erre vonatkozó információkat is. Emellett megkezdődött a labdarúgószezon, a helyi közösségi mindent megtesz, hogy a gyerekek a lehető legjobb körülmények között tudjanak edzeni – tette végül hozzá Kovács Viktor.

A labdarúgópálya rendezése / Lakatos János felvétele

A labdarúgópálya rendezése / Lakatos János felvétele

Nyitókép: A Téglagyár utca szélének feltöltése / forrás: Gunaras Helyi Közösség