2024. május 18., szombat

Aktív közösség a cél

Közel 4 millió dináros községi támogatást kaptak a civil szervezetek Kishegyes községben

Kishegyes önkormányzata a közelmúltban támogatási szerződést írt alá a község civil szervezeteivel. A magyar érdekeltségű egyesületek a kishegyesi művelődési és civil központ rendezvénytermében írták alá a szerződést, majd kerekasztal-beszélgetés alakult ki, amelyen a tevékenységek összehangolásáról volt szó. Sándor István, Kishegyes község alpolgármestere arról számolt be lapunknak, hogy egyes civil szervezetek több pályázatot is beadtak az önkormányzathoz.
– Összesen 42 pályázatot támogattunk, egy egyesület legfeljebb két pályázattal jelentkezhetett, a kiírásra összesen 35 egyesület jelentkezett. Községünk erre a célra 3 millió 800 ezer dináros keretösszeggel gazdálkodhatott. Kishegyes és Bácsfeketehegy vonatkozásában 22 magyar érdekeltségű egyesület nyert a pályázaton, 26 beadvánnyal. Az egyesületek igen változatos projektekkel jelentkeztek, csak hogy néhányat kiemeljek: a Nők Kishegyesi Fóruma húsvéti tojáskeresése, a búcsúfia és a nyárbúcsúztató program, valamint az Ügyi csapat eseményei. Vannak jubiláló egyesületeink, ilyen a Maronka Károly Önkéntes Tűzoltótestület, amely idén 150 éves. Támogatjuk a versmondó rendezvényeket, a vadászegyesületeket, a hagyományőrző egyesületeket, a bácsfeketehegyi meggynapokat, illetve a kishegyesi Anna-napok rendezvénysorozatot. Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a Kishegyesi Kismotoros Banda motorostalálkozója. Olyan különleges rendezvények is vannak, mint a járdacsillagászat, amely egy érdekes, interaktív program a Kátai Polgárok Egyesülete szervezésében. Lesz hagyományos disznótor is az év folyamán, könyvkiadást támogatunk, és környezetvédelmi programokat, a több száz résztvevővel zajló bácsfeketehegyi gyermekszínjátszó műhelytalálkozót – számolt be az alpolgármester, majd arról is szólt, hogy a civil szervezetek részéről igény mutatkozott a párbeszédre.
– A civil szervezetek jelezték felénk, hogy jó lenne kiszélesíteni a rendezvényeiket, például a májusfaállításba, az Anna-napok programjaiba, a nyárbúcsúztatóba és a szüreti napok szervezésébe más egyesületet is bevonni, hogy ők is hozzátegyenek a programokhoz. Erre vonatkozóan feldobtuk a labdát, az új civil központ pedig lehetőséget ad, hogy rendszeresen találkozzunk és beszélgessünk. Ilyen módon az ott lévő egyesületek nemcsak egymást, hanem az egész magyar közösséget is erősítik – mondta Sándor István, majd hozzáfűzte, hogy mindannyiuk érdeke, hogy a közösség minél aktívabb és összetartóbb legyen.

Lakatos János felvétele

Lakatos János felvétele

Nyitókép: Támogatási szerződés aláírása a Kishegyes községbeli civil szervezetek és az önkormányzat között / Lakatos János felvétele