2024. április 24., szerda

Tánc-Történet

Hétvégén Kishegyesen lép fel a Kamara Táncegyüttes

A Kamara Táncegyüttes a Fokos zenekarral együttműködve egy igen sajátos táncelőadást hozott létre Tánc-Történet címen. Patyerek Csaba, a táncegyüttes vezetője arról számolt be lapunknak, hogy a darab már négy évvel ezelőtt elkészült, de a Covid miatt csak néhány bemutatót élt meg, most viszont sikerült újraéleszteni.
– A Tánc-Történet című előadás még 2020-ra elkészült, és sikerült Zentán, Szabadkán és Magyarkanizsán bemutatnunk. Ezt követően viszont a világjárvány közbeszólt, és félbevágta az előadás tájoltatását. Egészen idáig pihent, mivel nem igazán tudtunk vele útra kelni. Most viszont kaptunk egy új lehetőséget, hogy felújítsuk és egy tájolási program keretében utaztassuk. Nagykikindán, Kishegyesen, Temerinben és Újvidéken állítjuk ismét színpadra. Azért fontos előadás számunkra, mert két alkotópárossal dolgoztunk: Rémi Tündével és Appelshoffer Jánossal, valamint Nagypál Anett-tel és Kádár Ignáccal. Ők felváltva jártak hozzánk, megtanítani a táncanyagokat, és ezek után elkészültek a koreográfiák – számolt be Patyerek, majd azzal folytatta, hogy az előadás egy széles időspektrum tánctörténetét mondja el. Innen az előadás címe is.
– A két alkotópáros már közösen előre megbeszélte, és kész koncepcióval jöttek ide hozzánk. Bő hat-hét hónapos munkafolyamat után összeállt az előadás, amelynek az az érdekessége, hogy igen megterhelő, és jó fizikai állóképességet megkívánó produkció. Ami a témáját illeti, a tánc történetét, fejlődését mutatja be: a különböző korok divathullámai hogyan alakították, befolyásolták a táncot Európa-szerte. S ezt leszűkítve hazánkra, megnézzük, hogy hogyan alakult a magyar néptánc a különböző korokon keresztül. A középkori körtáncoktól kezdve indulunk, és egészen napjainkig végigmegyünk a különböző korszakokon: hogyan épültek be a fegyvertáncok, a botok, különféle kellékek. Képekkel, festményekkel és épületekkel együtt mutatjuk be mindazt, ami szemléltetni tudja, hogy mi vezette az adott korszakot – tudtuk meg a táncegyüttes vezetőjétől, aki azt is elmondta, hogy az előadás 50 perces, és a Kamara Táncegyüttes a Fokos zenekarral közösen készítette.
A Tánc-Történet című táncelőadást a múlt hétvégén Nagykikindán mutatta be a Kamara Táncegyüttes, most szombaton 19 órától a kishegyesi színházteremben adják elő. Ezt követően március 2-án Temerinben, március 9-én Újvidéken fogják bemutatni. Az előadást támogatta a Magyar Nemzeti Tanács és a kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület.