2024. április 12., péntek

A házasság ünnepe

A házasság hete alkalmából szervezett ünnepséget a VANCSESZ Kishegyesen – Három 50 éve együtt lévő házaspár a díjazottak között

A Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége a házasság hete alkalmából Kishegyesen szervezte meg idei központi ünnepségét. Az ünnepséget a Petőfi Művelődési és Civil Központ konferenciatermében tartották meg, és a szervezésben a Kishegyesi Nagycsaládos Egyesült működött közre. Fodor Zoltán, a VANCSESZ elnöke elmondta lapunknak, hogy egy vándorrendezvényről van szó.

– Eseményünkre a házasság világhete alkalmából kerül sor, immáron tizedik alkalommal. Ez egy kiemelt rendezvénye a szövetségnek, minden évben más helyszínen tartjuk meg, ezért most a VANCSESZ a KINCSE-vel közösen szervezte meg Kishegyesen. Az ünnepségnek 19 ünnepeltje volt, azok a házaspárok, akik kerek évfordulót ünnepeltek. Az eseményt elsősorban a nagycsaládos egyesületekben hirdették meg, de nem csak a tagokra vonatkozott. A díjazottak között volt három házaspár, akik az 50 éves jubileumot ünnepelték – mondta el az elnök, majd arról is szólt, hogy a szövetség következő rendezvényét Péterrévén tartják meg, ahol a nagycsaládos háznál egy emléktáblát helyeznek el, Krizsán Vilmos korábbi elnök születésének 70. évfordulója alkalmából. Ugyanezen a helyszínen májusban a család világnapját fogják megünnepelni.

Az idén a házasság hete alkalmából szervezett ünnepség helyi szervezője a Kishegyesi Nagycsaládos Egyesület volt. Kerepes Árpád, a KINCSE elnöke lapunknak elmondta, hogy a házasság egy társadalmi érték.

– Az idei évben a KINCSE magára vállalta, hogy megszervezi a jubiláló házaspárok fogadását és a házasság hete alkalmából megtartott ünnepséget. Helyben biztosítottunk mindent, ami az ünnepséghez szükséges volt. Az ünnepeltek között voltak kishegyesi házaspárok is, és úgy érzem, hogy joggal vállaltuk el a szervezést. A házasság egy alapkő, amely nélkül nem lehet nagycsalád sem. Ez egy olyan társadalmi érték, amire a VANCSESZ és a KINCSE is külön hangsúly fektet – mondta el Kerepes, majd hozzáfűzte, hogy Kishegyesen immáron második alkalommal tartották meg ezt az ünnepséget.

Az esemény rövid művelődési műsorral kezdődött, majd Fodor Zoltán köszöntötte az egybegyűlteket. A díjkiosztót követően a résztvevők átmentek a templomba, ahol a helyi plébános megáldotta a jubiláló házaspárokat. Ezt szabad társalgás és egy kis játék követte. A rendezvényt a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Magyar Nemzeti Tanács és Kishegyes község önkormányzata támogatták.

Nyitókép: A díjak kiosztása (Fotó: Lakatos János)